dinsdag 20 juli 2010

Franse salade




Net terug van vakantie en klaar met het inruimen van alles wat gekocht is in/op de Franse (super)markten. Ik heb weer voldoende proviand ingeslagen....tot de volgende vakantie. Potten eendenvet, crème de Cassis, strengen knoflook, paté, gedroogde linzen, flageolets, polenta, olijfolie, bouillonblokjes (o.a. biologische kip- en runder en mediterraanse groenten) en nog veel meer..... En het is gelukt om Piment D'espelette te kopen (zie eerdere blog van Baskische kip). Wij waren een week in de Drôme en een week in Ile de Franche. Niet echt streken waar deze pepersoort ruim verkrijgbaar is. Het was niet goedkoop maar wel de moeite waard. Zie voor meer informatie op: www.pimentdespelette.com/.

Vandaag mijn favoriete salade, deze heb ik jaren geleden voor het eerst gegeten in een Parijse brasserie. Met wat brood erbij een hele maaltijd. Ook lekker met wat gekookte of gebakken krieltjes.

Franse salade

Lunchgerecht of hoofdgerecht voor 2/3 personen

Benodigdheden:

• ½ krop ijsbergsla
• 1 plak achterham van 100 gram, in reepjes
• 1 stukje gruyèrekaas van 100 gram, in reepjes
• ½ doosje kerstomaatjes, gehalveerd
• 3 eetlepels zonnebloempitten, droog geroosterd in een koekenpan
• evt. hard gekookt ei en/of maïskorrels
• Voor de dressing:
• 2 eetlepels (dragon)azijn
• 6 eetlepels olie (1/2 olijfolie/1/2 zonnebloemolie)
• 1 volle theelepel Dijonmosterd
• mespuntje suiker + zout
• paar druppels tabasco/worcestersaus

Bereiding:

Was de sla en droog in een slacentrifuge. Of neem kant & klare sla. Voor de dressing de suiker en zout oplossen in de azijn en de mosterd en olie erdoor kloppen, afmaken met tabasco en worcestersaus. De dressing moet lekker lobbig zijn. De sla in stukken scheuren en in schaal doen. Kaas, ham, tomaatjes, pitten en evt. ei en maïskorrels hierover verdelen. Dressing naar smaak doorheen mengen en direct serveren (anders wordt de sla slap).

Geen opmerkingen: