maandag 21 december 2009

Veel borrelhapjes, cocktails en drankjes




Een witte kerst
Voor alle mensen die kerstvakantie hebben, is het nu fantastisch! Maar ja.... moet je wel de weg op (of openbaar vervoer), dan is het minder leuk. Als ik naar buiten kijk zie ik een prachtig winterplaatje: Hollandser kan haast niet. Wij kijken op een dijk uit en langs deze dijk liggen boerderijen. In de weilanden lopen nu nog schapen. De schapen lopen bijna tot hun buik in de sneeuw. Achter ons huis is een klein weilandje waar inmiddels vele sneeuwpoppen staan opgesteld. Onze dochter heeft gisteren een sneeuwkat gemaakt. Weer eens wat anders!


Vandaag wat lekkere hapjes en drankjes. Voor in de vakantie, kerstdagen, oudejaarsavond of gewoon.... een gezellig avondje.


Vandaag bevat de blog veel recepten 
Bruschetta, armeluiskaviaar/melizanosalata/auberginepuree, diverse klassieke cocktails zoals bloody mary, gin fizz, screw driver, pina colada, bisschopswijn en nog een paar andere drankjes. Verder het recept van een focaccia, gehaktbroodjes, knakworstbroodjes, mango gerold in parmaham, rookvlees gevuld met perziken-gembercrème en tapenade.


Bruschetta met allerlei lekkers...


Borrelhap voor 6 personen, voorgerecht voor 4 personen


Verschil crostini en bruschetta
Een heerlijk Italiaans hapje voor bij de borrel of gewoon bij lekkere trek. Crostini lijkt er veel op maar zijn belegde broodrondjes. Bruschetta wordt gemaakt van sneden brood. Bij de meest eenvoudige vorm worden geroosterde sneetjes met olijfolie bedruppeld, ingewreven met knoflook en belegd met gehakte tomaten en wat blaadjes basilicum. Of zelfs alleen met olie en knoflook. Het woord bruschetta is afkomstig van het Latijnse woord 'bruscare' wat 'op kolen roosteren' betekent. Op markten in Italië is de zogenaamde 'brustolina' te koop. Deze pan wordt op het vuur geplaatst en gebruikt voor het grillen van bruschetta, groenten, etc.


Brustolina
Geroosterd brood
In dit recept wordt gebruik gemaakt van zogenaamd landbrood of ciabatta. Ik vind het ook lekker om desembrood te gebruiken. De sneden brood worden eerst in de broodrooster, gril, of in een koekenpan of grilpan geroosterd. Bedruppel de (licht geroosterde) sneetjes uit de broodrooster met een beetje olijfolie en wrijf een teentje knoflook langs het brood. Voor het bakken in de pan breng je de olie en knoflook vooraf aan. Rooster de buitenkant bros en krokant en de binnenkant zacht.


Basismengsel en daarna beleggen
Vandaag krijg je 4 basismengsels: pikante, olijven, rucola en paprika. Je kunt ze allemaal maken, maar ook eentje kiezen met één soort beleg. Pas dan wel de hoeveelheid aan. Smeer de basis op de sneetjes en beleg naar eigen idee met een topping van bijvoorbeeld mozzarella, tomaat, paprikareepjes en basilicum. 


De basis kan met een vijzel worden fijngemaakt, maar het gebruik van een keukenmachine of mixkom met messen bij staafmixer maakt het werk gemakkelijker.


Variaties
De mogelijkheden kunnen naar eigen fantasie worden uitgebreid. Wat ook lekker is als beleg: een plak ham tussen twee plakken pecorino in een teflonpan op heel zacht vuur laten smelten, halverwege omdraaien, de randen dienen knapperig te worden. Een andere variant: bak een ingeprikte hele aubergine in de oven, gedurende 30 minuten op 200 graden Celsius, velletje eraf, vruchtvlees pureren met olijfolie, knoflook, oregano, peper/zout.


Geroosterde paprika's 

Verwarm de gril voor op de hoogste stand (of oven voor op 200 graden C). Snij de paprika's in vieren en ontdoe van zaadlijsten. Leg de paprika's met het vel naar boven in een ovenvaste schaal. Rooster in de hete gril tot de paprika voor het grootste deel zwart geblakerd is, in de oven gedurende 25 minuten. Pel de velletje van de paprika's. Wacht niet te lang met het afpellen, warm gaat het gemakkelijker.


Er wordt in het recept rijkelijk knoflook gebruikt, eet deze bruschetta daarom niet de dag voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.....


Benodigdheden:


* voor het basisrecept:
* 1 ciabatta of 'pain de campagne', gesneden en geroosterd
* 1 bol mozzarellakaas, in plakken
* enkele takjes verse basilicum
* 2 rijpe smaakvolle tomaten, in plakken of grofgehakt


* voor de pikante basis:
* ongeveer 2 eetlepels olijfolie (liefst extra vergine)
* ongeveer 4 zongedroogde tomaatjes op olie
* 1 grote teen knoflook
* paar druppels limoensap (eventueel citroensap)
* zeezout/vers gemalen peper/chilliesaus


* voor de tapenade basis:
* 150 gram groene of zwarte olijven, ontpit
* 2 eetlepels kappertjes
* 2 ansjovisjes
* 2 theelepels Franse mosterd
* 2 tenen knoflook
* ongeveer 1 eetlepel olijfolie (liefst extra vergine)
* zeezout/vers gemalen peper


* voor de rucola basis:
* 30 gram rucola
* 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
* 1 eetlepel geraspte parmezaanse kaas
* ongeveer 2 eetlepels olijfolie
* 1 teen knoflook
* zeezout/vers gemalen peper


* voor de rode paprika topping:
* 2 geroosterde rode of gele paprika's
* ongeveer 1 eetlepel olijfolie (liefst extra vergine)
* 1/2 eetlepel limoen/citroensap of enkele druppels balsamico azijn
* 1/2 theelepel gedroogde oregano
* zeezout/vers gemalen peper


Bereiding:


Pikante basis: maal de olie, tomaatjes, knoflook, sap, zout, peper en scheut hete chilliesaus tot een smeuïge smeerbare massa.


Tapenade: maal de olijven, kappertjes, mosterd, ansjovis, olijfolie, knoflook, zout en peper tot een grove puree.


Rucola basis: maal de rucola, pijnboompitten, parmezaan, olijfolie, knoflook, zout en peper tot een pesto-achtige, smeuïge massa.


Paprika topping: snij de nog warme paprika in lange dunne reepjes en meng met olijfolie, sap, oregano, zout en peper.


Lekkere combinaties zijn:

  • pikante basis, mozzarella, blaadje basilicum
  • tapenade, tomaat, blaadje basilicum
  • rucola basis, tomaat, blaadje basilicum
  • alleen tapenade
  • geroosterd sneetje inwrijven met rauw teentje knoflook, mozzarella, laagje paprikareepjes




COCKTAILS


Bloody Mary


Benodigdheden:


* ijsblokjes
* 1,25 deel tomatensap *
* 3 druppels worcestersaus
* 0,25 deel citroensap
* 0,50 deel wodka
* snufje zout, cayennepeper en paprikapoeder


Bereiding:


Mix op de kruiden na de ingrediënten door elkaar en zeef het drankje vervolgens in een glas. Bestrooi met zout, cayennepeper en paprikapoeder. U kunt nog een mooie stengel bleekselderij in het glas steken. Ook is het leuk om voordat het glas gevuld wordt, de randen van het glas in losgeroerde eiwit te dopen en vervolgens te drukken in zeer fijn gehakte groene kruiden.


* met deel wordt bedoelt, dat men uit gaat van één maat waarmee alle ingrediënten worden afgemeten. Alles draait om verhouding van het ene product tot het andere!


Margarita


Benodigdheden:


* IJsblokjes
* 3 eetlepels tequila
* 1 eetlepels cointreau
* 2 eetlepels citroen- of limoensap, naar keuze
* scheutje geklopt eiwit


Bereiding:


Alle ingrediënten in cocktailshaker doen en goed schudden. In glas schenken. Glasrand in eiwit en vervolgens door zout wentelen.


Gin Fizz


Benodigdheden:


* 4 blokjes ijs
* 1 theelepel suiker
* 1 citroen
* 4 centiliter gin
* gekoelde spuitwater of mineraalwater


Bereiding:


De blokjes in een schone theedoek doen en op een stevige ondergrond klein kloppen met een hamer(tje). Een shaker tot de helft vullen met het geslagen ijs en de suiker erbij voegen. Citroenhelften uitknijpen boven shaker. Gin erbij voegen. Zeker 2 minuten shaken en in voorgekoeld longdrinkglas schenken. Aanvullen met spuitwater of mineraalwater.


Screwdriver


Benodigdheden:


* 4 ijsblokjes
* 4 centiliter wodka
* gekoelde sinaasappelsap


Bereiding:


De blokjes ijs in een glas doen, wodka en vervolgens vol schenken met het sap. Een rietje in het glas steken.


Snowball Fizz


Benodigdheden:


* 3 blokjes ijs
* 6 centiliter grapefruitsap
* 4 centiliter sinaasappelsap
* 1 eiwit
* 1 theelepel poedersuiker
* 6 centiliter gin
* 1 schijfje sinaasappel


Bereiding:


Het ijs vergruizen in een theedoek. Het ijs met beide sappen, het eiwit, de poedersuiker en de gin in de shaker voegen. Goed shaken tot het suiker is opgelost. Door een zeefje in een glas schenken en garneren met het schijfje sinaasappel.


White lady


Benodigdheden:


* 2 centiliter gin
* 2 centiliter citroensap
* 2 centiliter curaçao
* 3 ijsblokjes
* cocktailkers


Bereiding:


Citroensap zeven en met overige ingrediënten in shaker doen. Flink schudden. Versieren met de cocktailkers.


Pina Colada


Benodigdheden:


* IJsblokjes
* 0,45 deciliter witte rum
* 0,3 deciliter kokoscrème
* 0,15 deciliter room
* 0,15 deciliter suikerstroop (slijter)
* 0,9 deciliter ananassap


Bereiding:


Alle ingrediënten in cocktailshaker doen en goed schudden. In glas schenken. Hierbij staat het leuk om het glas in een laagje suikerstroop te dopen en vervolgens door kristalsuiker wentelen.


Café brûlot


Benodigdheden:


* 1 glas Franse cognac (2 centiliter)
* 1 suikerklontje
* 1 kruidnagel
* stukje pijpkaneel
* 3/4 mokkakopje met sterke hete koffie


Bereiding:


De cognac met het suikerklontje, de kruidnagel en de kaneel in een (liefst koperen) pannetje zachtjes verhitten. Het pannetje op veilige plek plaatsen, omdat er geflambeerd gaat worden! De vloeistof met een lucifer aansteken en met de hete koffie uitblussen.


Between the sheets


Benodigdheden:


* 3 ijsblokjes
* sap van een kwart citroen
* 1/3 deel brandy
* 1/3 deel triple sec
* 1/3 deel rum


Bereiding:


Alle ingrediënten in shaker doen. Alles stevig door elkaar schudden. Door zeefje in voorgekoeld glas schenken.


Bisschopswijn (voor een groot gezelschap)


Benodigdheden:


* 2 flessen soepele rode wijn
* sap van twee sinaasappelen
* dunne schil van een sinaasappel
* dunne schil van een citroen
* 6 kruidnagelen
* 2 pijpjes kaneel
* 4 eetlepels suiker (of meer naar smaak)


Bereiding:


Alle ingrediënten in een pan doen (geen aluminium) en zachtjes verwarmen. Op sudderpitje uiterst zacht een half uurtje laten trekken. Wijn dient warm gedronken te worden. Door voor het vullen van het glas een theelepeltje in het glas te zetten, voorkomt u dat het glas springt. Ook het plaatsen van het glas op een natte doek is een hulpmiddel.


Een variatie die leuk staat, indien u de glazen volschenkt in aanwezigheid uw gasten, is de sinaasappelen heel te laten en de kruidnagels in de schil te drukken. De sinaasappel dobbert dan tijdens het trekken in de pan rond.





Cherry Blossom


Benodigdheden:


* 1 centiliter cherry brandy
* 2 centiliter sinaasappelsap
* 3 centiliter cognac
* een paar druppels grenadine
* een paar druppels cointreau
* 2 ijsblokjes
* een paar cocktailkersen


Bereiding:


De cognac met sinaasappelsap, grenadine en de cointreau samen met het ijs shaken. In gekoeld cocktailglas schenken en garneren met de cocktailkersen. Ook leuk om een aantal verse kersen met steeltje over de rand van het glas te draperen.


Voorjaarscocktail, recept voor 4 glazen (ook lekker in de winter!)


Een heerlijke cocktail die doet denken aan warme zomeravonden.


Benodigdheden:


* pittige versie:
* 250 milliliter droge Martini Bianco
* 100 milliliter bessenjenever
* 100 milliliter Grand Marnier
* 1 limoen/lime
* 12 grote ijsklonten
* vijzel of ander stampobject
* karaf of kan
*
* milde versie:
* 250 milliliter droge Martini Bianco
* 100 milliliter bessenjenever
* 100 milliliter verse jus d'orange
* 1 limoen/lime
* 12 grote ijsklonten
* vijzel of ander stampobject
* karaf of kan


Bereiding:


Was de limoen en snij in 4 stukken. Stamp deze met schil en al flink stevig in de vijzel tot het sap eruit is gehaald en de schil smaak af heeft gegeven. Zeef boven de kan. Meng de dranken in de kan en voeg ijsklonten toe. Laat zeker een half uurtje staan, roer goed door en schenk boven zeefje in glazen.



Focaccia


recept voor een groot Italiaans plat brood


Benodigdheden:


* 25 gram verse gist
* 1,5 deciliter lauwwarm water
* 500 gram bloem
* 1 deciliter olijfolie
* verse rozemarijnnaaldjes
* grof zeezout


Bereiding:


Los de gist op in het water. Doe de bloem in een grote kom en meng er het gistmengsel, het zout en drie eetlepels van de olijfolie door. Kneed met de handen tot een glad en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld. Druk de lucht uit het deeg en kneed het nogmaals kort door. Rol het deeg uit tot een ronde lap van circa 1,5-2 centimeter dik en leg de deeglap op een goed ingevette bakplaat. Laat het deeg onder een vochtige doek nog circa 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Maak met een vinger op gelijkmatige afstanden kuiltjes in het gerezen deeg en sprenkel er de rest van de olijfolie over. Bestrooi met rozemarijn en zeezout. Bak in het midden van de oven in ca. 30 minuten goudbruin.


Als variatie kan dit brood voor het bakken en eerste keer rijzen worden doorkneed met kleingesneden smaakvolle zwarte olijven, salie, rozemarijn, pijnboompitten, tijm, knoflook, etc.


Melizanosalata/auberginesalade/armeluiskaviaar


Benodigdheden:


* 2 middelgrote of één grote aubergine
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 bosje lenteui in ringetjes
* 1 theelepel komijnpoeder
* peper/zout
* scheutje citroen
* 1 à 2 teentjes geperste knoflook
* foodprocessor of staafmixer


Verwarm de oven voor op 200 graden C. Prik de aubergine op diverse plaatsen gelijkmatig in met een vork. Plaats op een schotel en laat afhankelijk van grootte 45-60 minuten in het midden van de oven garen. Laat even afkoelen en strek het vel er af. Doe de gare auberginestukken in de kom van de staafmixer en voeg alle overige ingrediënten (bewaar het witte deel van de lenteui voor later) toe en meng tot een middelgrove saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout en roer de overgebleven lenteui door de massa. Dit gerecht heeft een Griekse oorsprong en smaakt afgekoeld tot lauw het lekkerst als borrelhapje of bijgerechtje met een stukje stokbrood.


Bisschopswijn


(voor een groot gezelschap, 12 glazen)


Benodigdheden:


* 2 flessen soepele rode wijn
* sap van twee sinaasappelen
* dunne schil van een sinaasappel
* dunne schil van een citroen
* 6 kruidnagelen
* 2 pijpjes kaneel
* 4 eetlepels suiker (of meer naar smaak)


Bereiding:


Alle ingrediënten in een pan doen (geen aluminium) en zachtjes verwarmen. Op sudderpitje uiterst zacht een half uurtje laten trekken. Wijn dient warm gedronken te worden. Door voor het vullen van het glas een theelepeltje in het glas te zetten, voorkomt u dat het glas springt. Ook het plaatsen van het glas op een natte doek is een hulpmiddel.


Een variatie die leuk staat, indien u de glazen volschenkt in aanwezigheid uw gasten, is de sinaasappelen heel te laten en de kruidnagels in de schil te drukken. De sinaasappel dobbert dan tijdens het trekken in de pan rond.


Gehaktbroodjes


recept voor 8 stuks


Benodigdheden:


* Voor het deeg:
* 200 gram boter
* 240 gram tarwemeel (is iets anders dan volkorenmeel)
* 200 gram kwark
* 4 gram zout
* Voor de vulling:
* 400 gram gehakt (halfom)
* 50 gram zeer fijn gesneden uitjes
* 1 ei
* paneermeel
* 1 teentje knoflook geperst, 1 theelepel tijm, peper, zout en snufje gemalen foelie (of andere kruidencombinatie naar eigen smaak)
* 1 ei voor het bestrijken


Bereiding:


Doe meel, boter en zout in een kom. Wrijf met de vingers de boter fijn in het meel. Voeg de kwark toe en kneed er een mooi deeg van. Pak het in keukenfolie en leg dit een uur in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 200 graden C. Maak het gehakt aan met het uitje, knoflook, ei, de kruiden en zoveel paneermeel tot het gehakt steviger is geworden en meer verband heeft gekregen. Vorm hiervan rolletjes van 10 centimeter lengte. Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter. Snij uit het deeg acht lapjes van 13 x 13 centimeter. Leg op elk lapje een rolletje gehakt en maak de deegranden met water nat. Sla de zijkanten van het deeg naar binnen en rol het deeg om het gehakt. Druk de naden goed vast. Leg de broodjes op een ingevet bakblik en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bak de broodjes 25-30 minuten in de oven op 200 graden Celsius. Lekker om warm te eten.


Knakworstbroodjes


recept voor 20 stuks


Benodigdheden:


* Deeg:
* 500 gram bloem
* 20 gram verse gist (7 gram gedroogde gist) 
* 5 gram suiker
* 40 gram zachte boter
* 3 deciliter melk
* 10 gram zout
* Vulling:
* 20 gare knakworsten (vers of uit blik)
* 20 plakjes rauwe of gekookte ham
* voor het bestrijken: 1 ei


Bereiding:


Verhit de melk tot lauwwarm. Los de gist op in een beetje van de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet hierin het gistmengsel, rest van de melk, suiker en boter. Strooi het zout aan de buitenrand. Als het zout direct op het gistmengsel wordt gestrooid, dan wordt de werking van de gist minder. Kneed een deeg wat heel soepel en elastisch is. Doe het deeg in een kom met een vochtige doek erover en laat het op een warme tochtvrije plaats (boven verwarming, op laagste stand in de oven (30 graden C. en kopje water op de bodem gieten), in het waterbed onder het dekbed of deken) een uurtje rijzen tot de dubbele hoeveelheid.


Wikkel de ham om de knakworsten. Verdeel het deeg in twintig stukjes en rol uit tot een lapje. Wikkel een deeglapje om elke knakworst. Het staat wel leuk als de uiteinden van de worst uit het deeg steken. Leg de deeg/knaklapjes op een bakplaat en laat deze op een warme plaats ietsje rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bak de broodjes 15 minuten op 200 graden C. Deze broodjes smaken het best als ze nog een beetje warm zijn.


Rolletjes van mango en parmaham


Borrelhapje voor 4 personen of voorgerecht voor 4 personen


Benodigdheden:


* 1 rijpe mango (of peer)
* 150 gram gesneden parmaham


Bereiding:


Schil de mango en snij zoveel mogelijk rechte stukken af van de mango, vlak langs de pit, tot al het vruchtvlees eraf gesneden is. Verdeel de mango in langwerpige stukken en wikkel in een plakje parmaham.


Rookvlees gevuld met perziken-gembercrème

borrelhapje/tussen/voorgerecht voor 4 personen


De zoute smaak van het rookvlees combineert goed met de fruitige romige vulling. Laat je niet afschrikken door het gebruik van gelatine. Het is niet ingewikkeld om dit recept te maken. Dit recept kan door ander fruit worden vervangen zoals peer en mango. De gember kan worden vervangen door gehakte gekonfijte dadels of nootjes.


Benodigdheden:


* 8 dunne plakken runderrookvlees
* 2 blaadjes witte gelatine, 15 minuten geweekt in ruim water
* 150 gram roomkaas naturel (bijvoorbeeld monchou)
* 1 rijpe perzik (in de winter uit blik, kan prima), gepureerd
* 2 nootjes gember (op siroop), fijngehakt
* sap van halve citroen


Bereiding:


Roer de kaas, perzik en gember in een schaal door elkaar. Knijp de gelatine uit en los op in de heet gemaakte citroensap (niet laten koken, dan wordt de gelatine bitter). Even laten afkoelen tot lauwwarm. Goed mengen met het kaasmengsel en in de koelkast zetten tot het stevig is geworden. Duurt ongeveer 1 uur. De rookvleesplakjes naast elkaar leggen en het mengsel als een worstje verdelen over de plakjes. Oprollen en met een heel scherp mes eenmaal schuin doorsnijden, zodat er twee gevulde stukjes ontstaan. Verdelen over 4 bordjes en smullen maar.

Geen opmerkingen: