Gestoofde kip in sjalotten-kastanjesaus & gekookte Puy linzen en kastanjes klaarmaken

Het gaat deze week allemaal een beetje moeizaam! De klok is weer een uurtje teruggegaan afgelopen weekend. Dat is 's ochtends wel fijn: een uurtje eerder licht. Maar 's avonds is het zo snel donker.... Ik weet niet of het daaraan ligt, maar ik voel me niet bijzonder energiek. Daarom deze week tips en recepten om aan het einde van de week een lekker dampend bordje te kunnen eten, terwijl het buiten donker en mistig wordt!

We gaan aan de (tamme) kastanjes! Het hoofgerecht wordt gestoofde kip in sjalotten-kastanjesaus. Daarbij pompoen gebakken met knoflook, rode ui en pecorino. Nog ruimte voor een toetje? Ik ga nadenken wat hier goed bij zou passen.




Een heerlijke kipstoofschotel met kastanjes
Dit is een heerlijk najaar- en wintergerecht. Ook een lekker gerecht om met Kerst op tafel te zetten. De (tamme) kastanjes heb ik, gekookt en vacuüm verpakt, kant-en-klaar gekocht bij mijn groenteboer. Deze zijn ook een paar maanden houdbaar. Je kunt een blik (ongezoete) hele kastanjes gebruiken, eventueel (ongezoete) kastanjepuree. Gedroogde kastanjes moeten voor het koken 12 uur worden geweekt. Uiteraard kunnen verse kastanjes worden gebruikt. Deze zijn helaas alleen in de herfst verkrijgbaar en zijn op een koele en droge plaats een weekje houdbaar. 

Kastanjes koken
De kastanjes worden als volgt gekookt: breng een pan met water aan de kook, kerf een kruis aan de bovenkant van de kastanjes, kook per portie tegelijkertijd in het kokende water en schep na 2-5 minuten uit het water. Aangezien de kooktijd kan variëren, is het handig om eerst 2 minuutjes te koken en te pellen. Laat de schil en zaadhuid makkelijk los, dan is de kastanje gaar. Lukt het niet, verleng dan de kooktijd. De kastanjes iets laten afkoelen, maar warm pellen en verder verwerken in gerecht. 

Biologische kipdijfilet
De kastanjes geven deze saus een nootachtige smaak en het zetmeel uit de noten bindt de saus. Ik gebruik graag biologische kipdijfilet (heette voorheen kipsticks). Bij goed gesorteerde AH-winkels verkrijgbaar. Je kunt ze ook bestellen bij de AH. Of koop kippenboutjes online via Odin (ja die van de groente- en fruitpakketten). Gewone kipfilets worden van de borst gesneden en zijn droog. De stukken die van de dij worden gesneden zijn smaakvol, mals en vol van smaak.

Ik bak de kip aan in eendenvet. Die neem ik mee uit Frankrijk. De kuipjes zijn voor een paar euro te koop bij traiteurs of in potten bij supermarkten. Het vet uit de potten schenk ik over in afsluitbare koelkastbakjes. Het is lekker om aardappeltjes te bakken in eendenvet of vlees in aan te braden (stoofpotten). Het is heel puur vet, verbrandt niet snel en er is maar weinig van nodig, bovendien geeft het een bijzondere smaak aan gerechten.

Gestoofde kip in sjalotten-kastanjesaus

Recept voor 6 personen


Benodigdheden:
  • 1 kilo ontvelde (biologische) kipdijfilet (of kipkarbonades, drumsticks)
  • 250 gram bij voorkeur hele kastanjes
  • 250 gram sjalotten (kleine gehalveerd, grote in stukken gehakt)
  • takje rozemarijn, snufje tijm, blaadje laurier
  • 250 milliliter volle droge witte wijn (neem een geurige witte wijn)
  • 1,5 dl. room
  • eendenvet of olijfolie om in te bakken
  • 4 tenen knoflook, gekneusd
  • 1 liter kokend water
  • zout/peper
  • ruime braadpan (met dikke bodem)
Bereiding:

Wrijf de kipdelen in met zout en peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipdelen even rondom aan tot ze goudbruine randjes krijgen en zet dan apart voor later.
Bak de sjalotten in een braadpan met wat olie even aan tot ze een kleurtje hebben en blus af met de wijn.  Leg de kipdelen erin en zoveel kokend water dat de kipdelen ruim in het vocht liggen en lekker kunnen sudderen.  Verkruimel de kastanjes grof over de kip en voeg alle kruiderijen, zout, peper en knoflook toe. Laat op zacht vuur met gesloten pan 45 minuten stoven, roer zo nu en dan, zodat de saus niet aanbrandt.

Haal na de stooftijd de kipdelen en de tak rozemarijn en laurier eruit en laat de saus op hoog vuur inkoken tot een mooie gebonden saus ontstaat.  Roer zo nu en dan. Zet evt. de staafmixer even in de pan. Roer de room door de saus. Leg de kipdelen terug en proef of extra zout en peper nodig is.
Lekker met gekookte linzen en pompoen met rode ui en pecorino.

De linzen maak je zo:  reken voor 6 personen op 300 gram gedroogde kleine (Puy- of berg) linzen. De linzen hoef je niet te weken maar wel te wassen. Opzetten met ruim water, blaadje laurier, salie en rozemarijn (of andere tuinkruiden naar smaak en wens). Afhankelijk van de soort (Puy linzen ca. 20-25 minuten koken) koken tot ze gaar en zacht zijn. Kruidentakken eruit. Je brengt de linzen op smaak door een volle theelepel Dijonmosterd en een flinke scheut lekkere olijfolie erdoor te roeren.

Serveer de linzen met apart wat grof zeezout erbij, zodat iedereen naar smaak hiervan kan nemen. De Puy linzen kun je kopen in natuurvoedingswinkels en blijven stevig bij het koken. De bruine linzen van de supermarkten zijn geschikter voor stoofschotels of soep.

Reacties

Keesvi zei…
Lijkt me een lekker gerecht. Weet je waar ik tamme kastanjes kan kopen? Mag gedroogd of ingeblikt. Je plaatje is overigens wilde kastanjes en niet geschikt voor menselijke consumptie.
Irene kookt zei…
Tamme kastanjes koop je vacuum verpakt bij de groentenwinkel. Soms verkoopt onze Jumbo vacuum kastanjes.