Risotto met spruitjes en chorizo

Deze spruitjes zijn wel lekker!

Sinds een paar jaar lust ik spruitjes. Mijn moeder maakte vroeger spruitjes met kastanjes. Dat vond mijn vader lekker. Maar ik vond er niets aan. Spruitjes stond op mijn (korte) lijst van niet lekkere groenten.Tot ik een paar jaar geleden de spruitjes beetgaar ging smoren in de (biologische) runderbouillon, sojasaus (miso lijkt me ook lekker) en knoflook. De hartige bouillon geeft de spruitjes een zoete smaak. Zo lust ik het wel! In de tas met biologische groenten van Kievit, die elke week wordt bezorgd, zitten regelmatig spruiten, dus het is fijn als ik er een lekker gerecht mee kan maken.

Deze spruitjesrisotto is een schot in de roos. Zelfs mijn dochter die niet van spruitjes houdt, vind het lekker. Je kunt variëren met het recept en het vegetarisch maken door de chorizo en ham te vervangen voor zongedroogde tomaatjes of (shiitake) paddenstoelen en de kippenbouillon voor groentebouillon. Ook kun je kiezen om vleesvervangers te nemen, bijvoorbeeld de speckjes van de Vegetarische Slager.

Rijst of pasta?

Ik heb een lichte voorkeur voor rijst omdat het lichter verteerbaar is (en minder bewerkt) dan pasta. We eten ongemerkt al veel tarweproducten zoals crackers, beschuit, brood, toast, tussendoortjes, koekjes, pasta (vergeet noedels niet), enzovoorts. Rijst is dan een goed alternatief. Je weet toch wel dat rijst een graanproduct is? Om de dagelijkse vezels een handje te helpen kies ik dan voor volkoren basmati of half zilvervliesrijst/half gewone rijst van Silvo. In dit recept gebruik ik risotto rijst. 

Arsenicum in rijst

Uit het oogpunt van gezondheid is het beter om rijst in ruim water te koken (dat lukt met dit risotto gerecht natuurlijk niet). Het is namelijk zo dat rijst het giftige arseen (arsenicum) uit de bodem kan opnemen. Dit zit van nature in water, aarde en gesteente. Door o.a. het gebruik van bestrijdingsmiddelen en industrieafval zorgt de mens ervoor dat arsenicum in hogere concentraties in ons milieu terecht komt. Hoewel producten in de Europese Unie aan strenge eisen moeten voldoen, wordt geadviseerd om niet elke dag rijstproducten te gebruiken. Zeker met kinderen onder de drie jaar zou je hier rekening mee moeten houden. Denk aan producten als rijstwafels en rijstepap. Twee links om meer te lezen hierover:

Aanvullend geef ik mee om gevarieerd te eten. Mijn advies is om de opsomming die hieronder staat, als een leidraad te gebruiken. 

Angstige eters

Sommige mensen schieten helemaal door in hun voedingspatroon. Ze bannen allerlei voedingsmiddelen helemaal uit. Dit zijn de zogenaamde zwart-wit denkers. Ze houden zich angstvallig vast aan hun regime. Willen alles controleren (dit is vaak een patroon, een terugkerend thema in hun leven). Het wordt bijna een levenstaak om zo gezond mogelijk te willen eten. Ze voelen zich schuldig als ze iets eten uit de 'verboden lijst'. Als je handelt vanuit angst is het resultaat hiermee doortrokken. Geef jezelf juist de ruimte om alles te mogen ervaren. Zoete chocolade bijvoorbeeld kan in sommige momenten in je leven troost en warmte bieden. Elke voorkeur voor een voedingsmiddel zegt iets over jou. Christiane Beerlandt schreef het boek 'De hoorn des overvloeds'. Hier kun je meer lezen over de (onderliggende) duiding van heel veel verschillende voedingsmiddelen.

Het allerbeste voor jezelf en je dierbaren

Gun jezelf eten dat je cellen voedt, je verbindt met je dierbaren en het mooiste laat proeven dat de aarde voortbrengt.

Gevarieerd, gezond en verstandig eten 

  • Eet alle kleuren groenten: paars, wit, geel, groen, rood, oranje. 
  • Eet verschillende soorten granen: tarwe, boekweit, gerst, rijst, rogge, haver, teff, enz. 
  • Eet zo min mogelijk bewerkt.
  • Eet meer plantaardig en minder dierlijk.
  • Eet vlees van dieren die een goed leven hebben gehad (biologisch).
  • Eet voldoende omega-3 vetten.
  • Eet voldoende vezels.


Risotto met chorizo 

Recept voor vier personen

Benodigdheden:
  • 300 gram arborio rijst
  • 700 ml./7 dl. hete bouillon (ik nam biologische kippenbouillontabletten)
  • een scheut witte wijn
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram schoongemaakte en met een schone theedoek gedroogde spruiten, zo dun mogelijk gesneden
  • 150 gram chorizo, in kleine blokjes (neem geen vleeswaar, dat bakt niet goed)
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • rasp van een citroen
  • 1 bosje dille, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • olijfolie om in te bakken
  • klont roomboter
Bereiding:

  1. Neem een pan met liefst dikke bodem en fruit de ui in een scheut olijfolie en klont boter tot de ui glazig ziet.
  2. Voeg de rijst, knoflook en chorizo toe en laat een minuutje bakken op middelhoog vuur.
  3. Giet een scheut wijn bij de rijst en roer tegelijkertijd.
  4. Voeg 6 dl. bouillon toe en roer alles door. Zet het vuur laag en laat alles met gesloten deksel 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer om de vijf minuten door.
  5. Benut de laatste tien minuten door enkele eetlepels olie te verhitten in een ruime koekenpan en de fijngesneden spruiten om en om te bakken tot er goudbruine randjes ontstaan. Breng op smaak met zout en versgemalen peper (bouillontabletten zijn meestal vrij zout, hou hier rekening mee). Zet het vuur laag en stoof de spruiten zonder deksel beetgaar. 
  6. Check na een kwartier of nog extra vocht bij de risotto nodig is.
  7. Na 20 minuten is de rijst gaar. Roer de helft van de kaas erdoor, de dille en citroenrasp.
  8. Meng door de spruiten. Serveer het restant van de kaas er los bij.
  9. Eet smakelijk!


Reacties