maandag 5 december 2016

Luchtige abrikozenpudding


Een fris en luchtig dessert
Na een machtige maaltijd wil je een luchtig en fris dessert. Deze abrikozenpudding (eigenlijk een bavarois) voldoet aan al deze eisen. De smaak van honing, oranjebloesemwater en kardemom is niet overheersend maar geven de frisse yoghurtbasis een soort warme, haast niet te beschrijven gloed. De gewelde abrikozen erbij smaken rins en vol. Dit is een heerlijke pudding voor bijvoorbeeld Kerstmis. Je kunt de pudding nog verder versieren met toefjes room en zilveren pastilles tussen de abrikozen verdelen.

Luchtige honing-abrikozenpudding

Nagerecht voor 6 personen
  • 1 pot of blik à 370 ml. abrikozen, sap bewaren (ik nam biologische abrikozen van Aarts, uitlekgewicht 175 gram)
  • ½ liter volle yoghurt
  • 2 kleine potjes crème fraîche light à 125 gram
  • 10 blaadjes witte gelatine
  • 2 eiwitten
  • 4 eetlepels lichte bloemenhoning
  • ½ tl. oranjebloesemwater
  • 2 x ½ tl. gemalen kardemom
  • 250 gram gedroogde abrikozen, als je gewelde neemt dan hoef je niet te weken en kun je volstaan met 1 vinger vocht
  • 1 kaneelstokje
  • 2 à 3 el. oersuiker of lichte basterdsuiker
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 2 tl. maïzena of tapioca om te binden (tapioca bindt helder)
  • 1 puddingvorm van 1 liter, of kleine vormpjes (ik nam een tulband bakvorm)
  • Staafmixer of keukenmachine om te pureren

Bereiding:
  1. Zet de avond voorafgaand aan de bereiding de gedroogde abrikozen met het sap van de pot abrikozen en zoveel koud water tot ze twee vingers onder staan. Dek af en laat staan tot de volgende dag. Als je gewelde neemt, dan neem je een vinger extra vocht en start direct met koken. 
  2. Week de gelatine in ruim water. Neem 1 dl. af van het weekvocht. Kook de gewelde abrikozen met suiker, kaneelstokje en 1/2 tl. kardemom zachtjes gaar en zacht. Maak een papje van de maïzena en roer door de abrikozen, laat even koken tot het gebonden is. Of roer het tapiocapoeder erdoor en laat even koken. Zet apart voor later.
  3. Pureer de yoghurt, abrikozen uit de pot, de crème fraîche, oranjebloesemwater, honing en 1/2 tl. kardemom en schenk in een grote schaal. Verhit het weekvocht (1 dl.) en los de uitgeknepen zachte gelatinevelletjes hierin op, van het vuur af. Neem een garde en klop energiek het gelatinemengsel door de yoghurt-abrikozenmassa. Zet in de koelkast. Check na een kwartier of het lobbig is.
  4. Klop de eiwitten tot half stijve pieken en vouw met een spatel door het dik lobbige mengsel. Zorg dat alles goed gemengd is. Vul de met koud water omgespoelde puddingvorm (je houdt wat over, vul hier een schaaltje mee) en plaats minimaal 4 uur in de koelkast.
  5. Neem als de pudding is opgestijfd een ruim bord en plaats dat op de puddingvorm. Keer de vorm om en schud stevig, zodat de pudding eruit glijdt. Als dat niet lukt, dan plaats je de vorm even een tel in heet water. Schik de abrikozen om de pudding.





Geen opmerkingen: