maandag 31 oktober 2016

Pastaschotel met geroosterde bloemkool en tomatenkaassaus


Een hartige gegratineerde vegetarische pastaschotel
Zo dat is een mond vol! Letterlijk en figuurlijk. Ik kan ook nog toevoegen dat de pasta in lagen wordt opgebouwd en dat de bovenste laag bestaat uit geroosterde bloemkoolroosjes. Deze krijgen tijdens het roosteren in de oven een intense en volle smaak. Vooraf kruid je ze met majoraan, basilicum, olie en zout. Een tweede laag met groenten tussen de pasta wordt gevormd door kort gebakken paprika, courgette, ui en wortel.

En nu komt het aantrekkelijke van de hele schotel! Voordat de schotel de oven in gaat, schenk je er een verrukkelijke kruidige kaassaus over. Die wordt zo lekker omdat je naast de belegen kaas ook kleingesneden zongedroogde tomaatjes, balsamico en gerookte paprikapoeder toevoegt. De saus dringt in de diepere lagen door en het bovenste laag wordt lekker gegratineerd! Ik maakte een dubbele hoeveelheid, zodat we er twee dagen van konden eten.

Variëren
Dit is typisch zo'n schotel waarmee je op alle onderdelen (pasta, groenten en kaas) kunt variëren en je fantasie eindeloos kunt inzetten! Qua groenten kun je kiezen voor doperwten, pompoen, paddenstoelen/champignons, bleekselderij, venkel, asperges, prei, aubergine, etc. De kaas kun je vervangen voor gruyère, geitenkaas of een pittige blauwe aderkaas. Voor de pasta kun je elke gewenste vorm kiezen, mits niet te klein.

Pastaschotel met geroosterde bloemkool en tomatenkaassaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • De geroosterde bloemkoolroosjes:
  • 1 bloemkool, in hele kleine roosjes, gewoon met de vingers kleine roosjes van de grotere stronk trekken (droog de roosjes goed af)
  • Een bakplaat bekleed met aluminiumfolie
  • 2 el. olijfolie
  • ½ el. gedroogde majoraan, ½ el. gedroogde basilicum, zout
  • De onderste groentelaag:
  • 1 gele en 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 1 winterwortel, in stukjes
  • Scheutje olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • De tomatenkaassaus:
  • 20 gram bloem
  • 350-400 ml. melk + extra melk
  • 150 gram belegen geraspte kaas
  • 2 el. zongedroogde tomaatjes op olie, kleingesneden
  • Scheut balsamicoazijn
  • Mespunt gerookte paprikapoeder
  • ¼ tl. à 5 ml paprikapoeder
  • Gemalen verse peper
  • Evt. paar draaien gedroogde knoflook (gedroogde knoflook is te koop in handige kruidenmolens)
  • Verder nog:
  • 350 gram rauwe pasta, neem een niet te kleine vorm, bijv. fusilli, beetgaar gekookt in zout water
  • Een ruime lage ovenschotel

Bereiding:
  1. Verwarm de oven (liefst hetelucht) voor op 200 graden C. Meng met de handen de bloemkool en de overige genoemde kruiderijen op de bakplaat. Plaats in de oven. Keer na 20 minuten de roosjes om en bak nog eens 20 minuten tot de roosjes goudbruine randjes hebben.
  2. Verwarm intussen een scheutje olie en bak de wortel en de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg knoflook, de courgette en paprika toe laat enkele minuten meebakken. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Maak een glad papje van de bloem en wat melk. Verwarm de melk en roer met een garde de bloem erdoor. Meng de kruiderijen erdoor en roer energiek tot het een mooie gladde saus is. Laat enkele minuten zachtjes koken. Strooi de kaas erover en roer tot de kaas is opgenomen in de saus. Verdun evt. met extra melk. Blijf goed roeren. Proef of nog extra zout nodig is. Maar let op, want de kaas maakt het al zout.
  4. Onderin de schaal gaat de gemengde groente. Daar bovenop de pasta en vervolgens de bloemkoolroosjes en als laatste de kaassaus. Plaats in de voorverwarmde oven en bak ca. 20 minuten tot de schotel helemaal door en door heet is.


Geen opmerkingen: