vrijdag 21 oktober 2016

Kastanjetaart met appel en specerijen

Rechts boven het mengsel voordat het amandel-suikermengsel
erover gaat en het in de oven wordt gebakken.

Taarten bakken in de herfst en winter
Hartje zomer heb ik eigenlijk nooit zoveel zin om taarten te bakken. Hoogstens een zomertaart met mascarpone en fruit. Of iets met citroencurd erin. Vorige week vrijdag kreeg ik ineens zin om deze taart te bakken. Eigenlijk liep ik al een jaar rond met het plan om een taart te bakken met kastanjes. 

Dit is een experimentele taart. Ik had geen idee of het zou lukken. Dat ik het recept met jou deel is natuurlijk het bewijs dat het een lekkere taart is geworden! Oh ja en mijn dochter heeft meegeholpen. Zij maakte de bodem en klopte de eiwitten stijf.

Herfsttaart met appel, kastanje en specerijen
Ik had ooit eens een potje kastanjepuree in een uitverkoopbak in de supermarkt gekocht. Dus die heb ik gebruikt. Er gaat maar 100 gram door hoor. Maar dat is genoeg voor de smaak. Verder gaat er amandelmeel in en een appel in piepkleine dobbelsteentjes. De specerijen kaneel, kardemom en kruidnagel geven het een kruidige smaak. Door de kastanje-ei-amandelpasta meng je stijfgeklopte en gezoete eiwitten en dat zorgt voor een luchtige en smeuïge taart. Een paar drupjes amandelessence zorgt dat de amandelsmaak mooi naar boven komt.

Variaties
  1. Meng de rasp van een sinaasappel door het amandelmeel-ei-kastanjemengsel. In plaats van een appel kun je ook gewelde abrikozen nemen.
  2. Vervang de appel door 3 el. marmelade (ook lekker in combi met de sinaasappelrasp).
  3. Meng 3 el. boerenjongens (rumrozijnen) door het mengsel. Die rozijnen kun je natuurlijk ook zelf een uurtje laten wellen in warme rum.
  4. Kies voor tropische smaken en vervang de appel voor ananas en vervang de amandelmeel door geraspte kokos en combineer dat met de rumrozijnen (een soort pina colada taart), verdeel de laatste 35 minuten kokossnippers en laat goudbruin bakken. Meng de snippers met suiker, zodat het karamelliseert en vast blijft zitten. Wordt het te bruin, dek dan af met aluminiumfolie.

Kastanjetaart met specerijen en appel
Taart voor 8 personen

Benodigdheden:
1 el.= 15 ml./1 tl.= 5 ml.
  • Voor de vulling:
  • 100 gram kastanjepuree, uit een blik (ik nam puree uit een potje dat een beetje zout en suiker bevat), je kunt ook verse kastanjes nemen, koken en zelf pureren, of vacuüm verpakte.
  • 75 gram amandelmeel
  • 40 gram ahornsiroop
  • 1 appel, geschild en in piepkleine dobbelsteentjes
  • 4 eieren, gesplitst (in totaal had ik 70 gram eidooier)
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 el. bloem
  • 3 el. amandelsnippers gemengd met 2 el. kristalsuiker
  • Amandelessence (bakproducten)
  • 10 kardemompeulen, die zijn echt veel lekkerder dan kant en klaar gemalen. Je haalt de zwarte zaden uit de peulen en maalt ze fijn in een oude koffiemolen of in een vijzel
  • Snuf kruidnagel
  • ¼ tl. kaneel
  • Voor de bodem:
  • 250 gram bloem
  • 175 gram roomboter of margarine (leg een half uurtje in de vriezer)
  • 125 gram suiker
  • Rasp van een citroen of 1 el. vanillesuiker
  • Flinke snuf zout
  • 1 ei
  • Verder:
  • Springvorm van 24 cm. doorsnede, dun ingevet met boter
  • Cirkel bakpapier voor op de bodem van de springvorm
  • Grove rasp

Bereiding:

Meng de suiker, snuf zout en de bloem met de citroenrasp of vanillesuiker. Rasp de ijskoude en harde boter boven het bloemmengsel. Meng met twee messen door het mengsel. Voeg een losgeklopt ei toe en meng tot het losse kruimels zijn. Breng met koele handen de losse delen samen en vorm een deegbal. Leg het bakpapier op de bodem. Verdeel het deeg in tweeën en rol een deel uit tot een cirkel van 24 cm. doorsnede en bekleed de bodem hiermee. Maak van het restant vier rolletjes deeg en bekleed met elk stukje deeg ¼ deel van de wand tot een mooie gladde deegrand ontstaat. Zorg dat alle delen goed aansluiten op de bodem. Zet in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden C.

Meng in een ruime kom de eierdooiers, specerijen, ahornsiroop, kastanjepuree, appel, bloem en amandelmeel tot het een dikke pasta is. Druppel zoveel amandelessence door de pasta tot je een goede amandelsmaak krijgt. Klop met een mixer in een schone grote kom de eiwitten schuimig en als ze zichtbaar stijver worden, voeg je de poedersuiker toe (leg eerst een theedoek over de kom, zodat het niet zo stuift). Mix tot het mengsel glanzend en stevig is.  

Meng (bij voorkeur met een spatel) enkele eetlepels van het eiwit door de pasta. Leg dit mengsel op de rest van de eiwitten in de kom en vouw voorzichtig tot het goed gemengd is, maar zorg dat er zoveel mogelijk lucht in het mengsel blijft. Schep in de taartvorm en bestrooi met de suiker-amandelsnippers. 

Plaats net onder het midden in de oven (hetelucht) en draai na 10 minuten de oven lager op 165 graden C. Bak nog eens 50 minuten. Als de taart te bruin wordt, leg er dan aluminiumfolie over.
De taart is klaar als je een satéprikker in het midden prikt en deze er schoon uitkomt. Als het nog niet gaar is, dan plaats je 'm er nog eens 5 minuten in en controleert nogmaals. Zet op een rooster en maak de springvorm los. Laat afkoelen. Haal de bodem en papier eronderuit.






Geen opmerkingen: