dinsdag 21 juni 2016

Tomatensoep met zeevruchten

Tomatensoep met een exotische smaak
Dit is het seizoen om tomatensoep te maken. Lekker van verse tomaten. De tomaten worden eerst drie kwartier geroosterd in de oven. De gehalveerde tomaten verdampen dan vocht, zodat de smaak geconcentreerder wordt. Je laat ze even afkoelen en haalt vervolgens de velletjes eraf. De harde kernen verwijder je ook. Alle resten gaan in een zeef en met een lepel druk je alle tomatensappen eruit. Dát is de basis voor deze soep!

Kokosmelk geparfumeerd met laos en madame jeanette
Terwijl de tomaten roosteren in de oven, liggen de gedroogde laos (of galanga) en de madame jeanettepeper in een warm kokosmelkbad en geven hun smaak af.

Zeevruchten, vissaus en oestersaus
De soep krijgt nog meer smaak door de zilte zeevruchten, vissaus en aromatische oestersaus.

Tomatensoep met zeevruchten

Recept voor 4 personen

Benodigdheden

1 el.= 5 ml.
  • 2 kilo rijpe tomaten, overlangs gehalveerd
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 schijfjes gedroogde of verse laos
  • 1 madame jeanette
  • 2 dl. kokosmelk
  • 4 dl. water
  • Sap van ¼ limoen
  • 1 el. oestersaus, vissaus en lichte sojasaus
  • Zout
  • ½ tl. (palm)suiker
  • 250 gram gemengde zeevruchten (zoals mosseltjes, krab, sintjacobsschelpen, etc.)
  • 250 gram grote (liefst rauwe) gepelde garnalen
  • (knoflook)bieslook en/of enkele bladeren van verse knoflookplant (uit de tuin) 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Leg de tomaten met de bolle kant in een ovenschaal en zet 45 minuten in de oven (op heteluchtstand).

Verhit de kokosmelk, het water, de laos en de hele madame jeanettepeper en laat met de deksel erop zachtjes een half uur trekken met het vuur heel laag.

Haal de velletjes van de tomaten en haal de harde delen eruit. Pureer de tomaten met een staafmixer (of keukenmachine o.i.d.). Zeef de kruidige kokosmelk in de pan met tomaten (de peper en laos blijft achter in de zeef) en voeg het blikje tomatenpuree toe. Voeg suiker, oestersaus, vissaus en sojasaus toe. Roer de zeevruchten en garnalen erdoor en laat enkele minuten zachtjes meekoken tot ze gaar zijn. Roer de limoensap erdoor en proef of er nog zout bij kan.


Schep in borden of kommen en strooi er fijngeknipte (knoflook)bieslook over.

Geen opmerkingen: