maandag 23 mei 2016

Groentekroketten boordevol groenten




Groentekroketten in een krokant jasje
Deze groentekroketten zijn populair bij kinderen! Ondertussen zitten ze stampvol groenten en eten ze ongemerkt hun aardappel, ui, courgette, paprika, wortel en champignons.... En dat is toch goed nieuws? De vulling van de kroketten krijgt een heerlijke smaak door de toegevoegde pindakaas. Echt de moeite waard om eens te proberen. Ook voor volwassenen. Als je er een groene salade bij geeft, dan heb je een volledige maaltijd. Je kunt er eventueel voor volwassenen een fijngehakte chilipeper doorheen mengen.

Groentekroketten stampvol groenten

Voor ca. 10 stuks

Hoofdgerecht, bijgerecht, snack, lunch

Benodigdheden:

  • 500 gram aardappels, gekookt en tot puree gestampt of uit de pureeknijper
  • 1 courgette, grof geraspt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 grote rode paprika, fijngehakt
  • 1 grote wortel of 1 kleine winterwortel, grof geraspt
  • 2 el. (kokos)olie
  • 75 gram champignons, fijngehakt
  • 3/4 eetlepel gedroogde kruidenmix naar smaak, bijv. Herbes de Provence
  • 100 gram gerijpte Cheddarkaas, geraspt (te koop bij Jumbo en AH)
  • 50 gram pindakaas met stukjes noot
  • Zout/peper
  • 2 grote eieren
  • 75 gram Panko (Japans paneermeel) of paneermeel + extra
  • 3 eetlepels fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • Olie om in te frituren

Bereiding:

Verhit de olie en bak de ui, paprika en wortel vijf minuten in de olie. Bak de courgettes en champignons vijf minuten mee. Neem een zeef of vergiet en plaats het in een pannetje. Zeef de groenten en laat het vocht van de groenten inkoken tot het stroperig is. Roer het door de groenten en laat volledig afkoelen.

Mix de afgekoelde aardappelpuree met de afgekoelde groenten, de kruiden, geraspte Cheddarkaas en pindakaas en breng op smaak met voldoende peper en zout. Roer er een ei door en spreid dit mengsel over een groot bord en zet in de koelkast tot het koud en stevig is.

Neem twee borden voor het paneren. Strooi de paneermeel + Parmezaanse kaas in een bord. Roer het laatste ei los in het bord. Vorm gelijkmatige kroketten en wentel ze door het eimengsel en daarna door de paneermeel. Zet de kroketten in de koelkast om koud en stevig te maken.

Verhit de frituurolie/vet tot 190 graden C. en bak drie kroketten per keer, drie minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Je kunt ze even in de oven op 75 graden C. warm houden tot de rest is gebakken. Eet daarna direct op.

Geen opmerkingen: