vrijdag 15 april 2016

Knoflook en Bieslook

Knoflook – Allium sativum
Wordt al duizenden jaren gegeten. In veel landen is het een van de meest gebruikte keukenkruiden. Het bevat o.a. het stofje allicine en in rauwe knoflook speelt deze de rol van natuurlijk antibioticum. Het wordt in Rusland niet voor niets ‘de penicilline van de armen’ genoemd! AMS zorgt ervoor dat de knoflookgeur via de adem en huid waarneembaar wordt. Muggen houden niet van deze lucht. Verder heeft knoflook bloeddruk- en cholesterol verlagende eigenschappen. Het gebruik van knoflook geeft gerechten een extra dimensie. Rauw is het uitgesproken en pittig, maar mee gestoofd heeft het een zachte en romige smaak.


knoflook


Bieslook – Allium schoenoprasum
Deze veelzijdige plant doet het goed in de tuin of in een pot op het terras. Het rauwe fijngesneden blad geeft gerechten zoals roerei, salades, sauzen en dressings een zachte uiensmaak. Knip de prachtige roze eetbare bloemetjes tijdig weg, zo blijft de plant krachtig. Gooi ze niet weg maar strooi ze eens over een zomersalade! Rauwe bieslook barst van de vitamines en mineralen. Met name vitamine-C en het mineraal ijzer. Vitamine-C speelt een grote rol bij de opbouw en onderhoud van weefsels en kraakbeen in het lichaam. Sta je onder spanning? Wees lief voor je lijf en zorg dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, want stress (en roken) breekt deze vitamine af.

bloeiende bieslookplant

Geen opmerkingen: