vrijdag 6 november 2015

Gewokte spruitjes met varkensvlees & gember-ketjap marinade en spruitjes koken voor kinderen



Spruitjes zijn echt lekker
Het is echt pas sinds eind vorige winter dat ik spruitjes leerde eten. Ik zeg bewust leerde eten. Want je moet het een kans geven. En als je ze kort stoomt, wokt of bakt, dan smaken ze ook veel beter dan de spruiten die mijn moeder vroeger maakte (sorry ma!). Mijn moeder kookte er dan weleens kastanjes bij. Die mengde ze dan samen met de spruiten. Dat vond mijn vader zo lekker. Nou ik werd er niet warm of koud van. Kastanjes zijn heerlijk, maar niet door de spruiten. Het recept van dit blog is heerlijk en de smaak van gemberwortel past geweldig bij spruiten! De zoetige marinade is een goede smaak tegenhanger voor de spruiten.

Waarom houden kinderen niet van spruiten?
Alle koolsoorten halen tijdens het groeien zwavel uit de grond. Dat hebben ze nodig om gezond te kunnen opgroeien. Tijdens het koken komt er zwavel vrij en dat geeft de vervelende geur. Tegenwoordig teelt de tuinder spruitjes waar deze stof minder in voorkomt. Maar eet je spruitjes uit jouw eigen tuin, dan smaken die waarschijnlijk anders dan de spruitjes van de gekochte spruitjes.

Een tip om spruitjes te koken voor kinderen
Kook je spruitjes voor je kinderen, neem dan een ruime pan met water en relatief veel zout. Het water verdunt en lost de zwavel in de spruitjes op. Kook in een pan zonder deksel. Lees ook eens deze tips over spruitjes en andere leuke en interessante zaken over en voor kinderen. Haal een stukje van de onderzijde en pel de buitenste blaadjes eraf. Kook de spruitjes 10 à 15 minuten tot ze beetgaar zijn. Kruis grote spruiten voor het koken met een scherp mesje in op het snijvlak. Dan koken ze sneller gaar.

Spruiten zijn gezond
Wist jij dat ze vanuit het Middellandse zeegebied naar ons land zijn gekomen? Spruitjes zijn de okselknoppen (spruiten) van de spruitkool. Ze zien eruit als kleine minikooltjes. Ze bevatten veel vitamines en mineralen.

Rauwe spruiten eten
Je kunt ze rauw eten, maar ze liggen wel zwaar op de maag. Dat komt ook weer door de zwavel. Het beste kun je dan een ras nemen met een laag gehalte.

Vegetarische variant
Vervang het varkensvlees door tahoe of een andere vleesvervanger te nemen. Het is ook heel lekker om kleine kastanjechampignons of andere paddenstoelen mee te bakken (ipv het vlees).


Gewokte spruitjes met varkensvlees & gember-ketjap marinade

Recept voor 3 à 4 personen (als je met 4 volwassenen eet, dan zou ik iets meer spruiten en vlees nemen).

Benodigdheden:

vlees & marinade
300 gram (biologische) speklapjes of ander niet te mager varkensvlees, in reepjes
4 el. à 15 ml. ketjap manis (zoet)
2 el. à 15 ml. zwarte sojasaus (bij Toko bijv. Black soy sauce van healthy boy brand) of andere zoute sojasaus
5 tenen knoflook, ragfijn gehakt
stukje verse gemberwortel, grof geraspt of gehakt
en verder nog...
500 gram gewassen en schoongemaakte spruitjes
2 sjalotten, gesnipperd
evt. vers gehakt selderijblad
1 el. (kokos)olie

Bereiding:

  1. Marineer de vleesreepjes een uur in alle ingrediënten voor de marinade. 
  2. Kook de spruiten 4 minuten in ruim gezouten water. 
  3. Verhit de olie in een wok of grote pan en bak het vlees even rondom aan. 
  4. Voeg dan de spruiten toe en wok tot de spruiten beetgaar en het vlees bruin gebakken is. 
  5. Voeg halverwege de sjalotten toe.
  6. Proef of er nog zout bij moet.
  7. Bestrooi de schotel met gehakt selderijblad en eet het met (zilvervlies)rijst.


Geen opmerkingen: