woensdag 3 juni 2015

Moink Balls van Jaap


Moink Balls

Met een aantal zomerse dagen in het vooruitzicht is het een goed moment om weer wat barbecuerecepten op het blog te zetten. Allereerst de Moink Balls, een heerlijk bbq hapje dat niet kan mislukken. Ze komen oorspronkelijk uit Amerika, waar ze worden gemaakt van Italiaanse diepvriesgehaktballetjes. Hun naam danken ze aan de samenvoeging van MOO (rund) en OINK (varken); de twee vleessoorten waar ze van worden gemaakt.
Ze bestaan uit een gekruid (runder)gehaktballetje omwikkeld met een plakje ontbijtspek met een lekker kleverig buitenlaagje van barbecuesaus dat je even mee laat garen op de barbecue.

Voor ongeveer 30 Moink Balls heb je het volgende nodig:

  • 800 gram rundergehakt 
  • zakje geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)
  • 1 ei 
  • 3 eetlepels paneermeel 
  • 1 dl. melk
  • 2 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • zout en peper
  • 250 gr. ontbijtspek in plakken
  • Barbecue Rub en je favoriete barbecuesaus

Meng alle ingrediënten behalve het spek, de rub en de saus in een mengkom. Vorm er met de hand balletjes van. Ze moeten ongeveer zo groot zijn als een golfbal. Draai dan een plakje ontbijtspek om een balletje en zet het vast met een cocktailprikker.
Strooi er je favoriete rub over en laat het een poosje in de koelkast staan.

Voor het indirecte grillen op de barbecue leg je de kooltjes aan de ene kant en dan grillen aan de andere kant. Leg de ballen op het rooster en gaar ze in ongeveer een half uur gaar. Bestrijk ze tijdens het garen twee keer met je lekkerste barbecuesaus. Door de hitte vormt die een kleverig en smakelijk laagje om de ballen. Haal verder het deksel niet onnodig van de barbecue zodat er geen hitte verloren gaat. Als je een thermometer hebt, probeer dan de temperatuur tussen de 150 en 180 graden C. te houden. Kwast de ballen nog een keer in en serveer ze dan warm.

Lekker bij een koud biertje of wijntje!

Geen opmerkingen: