donderdag 14 mei 2015

Zalmmousse van Liesbeth


Zalmmousse

Het koken en het bakken heb ik van huis uit meegekregen. Bij speciale gelegenheden en bij feestdagen werden er bij ons altijd extra lekkere dingen bereid. Ik heb die traditie voortgezet en grijp alle mogelijkheden aan om de keuken in te duiken. Zo maakten wij vroeger voor feestdagen in het voorjaar bijvoorbeeld zalmmousse uit een kookboek van Libelle. Lekker smeuïg gemaakt én vet door de slagroom. Ik heb het weer eens voor de Paasdagen gemaakt, maar dan een meer gezonde versie: met yoghurt en een klein beetje mayonaise. Het resultaat was heerlijk! Misschien een leuk idee voor de Pinksterdagen!

Kijk ook eens naar het recept van zalmrolletjes met limoen en avocado.
  • Groot blik zalm
  • 300 gram Griekse Yoghurt
  • 2 flinke eetlepels mayonaise
  • 2 flinke eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 dessertlepel (dijon)mosterd
  • Scheutje worcestershire sauce
  • Peper en zout
  • 6 blaadjes gelatine
  • Olie om de vorm in te vetten
  1. Maak de zalm schoon: verwijder velletjes en graatjes.
  2. Leg de blaadjes gelatine één voor één in een kommetje koud water.
  3. Maal de zalm fijn in de keukenmachine of met een pureerstaaf.
  4. Voeg yoghurt, mayonaise, tomatenketchup, mosterd en worcestershiresauce toe en meng goed met de zalm. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Verwarm in een klein pannetje het citroensap met 3 eetlepels water tot het bijna kookt. Haal het pannetje van de warmtebron en los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in het citroenwater.
  6. Voeg vervolgens toe aan de zalmmassa en roer goed door. Dit kan prima in de keukenmachine of met de pureerstaaf.
  7. Vet een vorm (bijvoorbeeld een cakevorm) in met olie. Ik heb een 'vis'-vorm gebruikt: jaren geleden in een winkeltje met tweedehands spullen gekocht. Tegenwoordig worden ze ook regelmatig aangeboden in kringloopwinkels.
  8. Giet de zalmmassa, die nu nog heel vloeibaar is, in de ingevette vorm en laat een aantal uren opstijven in de koelkast. 
  9. Duw, voordat de zalmmousse gestort wordt, voorzichtig met de duim en wijsvinger op de rand van de mousse, zodat het los komt van de vorm. Keer de vorm voorzichtig om op een schaal en laat de mousse er voorzichtig uitglijden.

De zalmmousse is heerlijk op een toastje of stukje (geroosterd) stokbrood, in combinatie met een mierikswortelsaus (2 el mayonaise, 4 el yoghurt mengen met 2 tl geraspte mierikswortel en scheutje citroensap).

Geen opmerkingen: