Risoni met verse doperwten en ham (en little gem)


een smeuïge verrukkelijke risoni…
Tijdens onze vakantie in Italië nam ik twee pakken risoni mee naar huis. Ik had dit recept al maandenlang in mijn hoofd. Risoni is een kleine vorm pasta en wordt ook wel pasta di risi genoemd. Het wordt nogal eens verwisseld met orzo, maar dat is een iets grotere pastavorm. Orzo betekent ook gierst (een graansoort). Risoni is dus geen rijst en geen gierst… maar een gezellig klein pastavormpje. Lekker in stoofschotels, soep, salades, etc.

‘comfort food’
Dit gerecht is voor alle keren dat je iets wilt eten wat hartig, verwarmend en vullend is… en heel lekker natuurlijk! Dit gerecht dekt de hele lading. Het is gemaakt van pasta, kippenbouillon, doperwten, ham en Parmezaanse kaas. Lekker overzichtelijk!

geen risoni…
Als je deze kleine vorm niet kunt krijgen… niet getreurd (wel jammer natuurlijk), maar neem dan een andere kleine pastavorm zoals schelpjes of elleboogjes (het is niet anders joh).

variëren
Groenten: dit keer heb ik er verse doperwten doorgeroerd, van de groentekraam op de markt. Mijn dochter dopte ze voor mij. En ik bakte voor erbij enkele struikjes little gem goudbruin... de hele maaltijd smaakte gewoon naar voorjaar! Meer recepten en tips om little gem zelf te zaaien vind je hier: little gem met honing-mosterddressing.

Denk ook eens aan: beetgare: groene asperges, witte asperges, venkel, broccoli, spruitjes, courgette, tuinboontjes, snijbonen, kort geroerbakte paddestoelen (breng even op smaak), kort gewelde spinazie of snijbiet, een paar handjes kleingesneden raapstelen, tja… noem maar op!

Femke dopt de doperwtjes

Vlees: de ham kun je vervangen door pancetta, salami of uitgebakken spekblokjes.

Schaaldieren: je kunt ook kiezen voor garnalen of mosselen. Een handje (even gesmoorde) zeekraal of rauwe zeesla er kort voor het serveren door roeren en jouw ‘bordje zee’ is volledig. Hou wel rekening met zout, want zeekraal heeft een zilte smaak.

Saffraan: week een paar draadjes in de hete bouillon: het geeft kleur en smaak.

Risoni met verse doperwten en ham (het recept is gewijzigd 15/5/16)
hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 350 gram rauwe risoni
  • ca. 1 - 1,25 liter kippenbouillon (ik neem altijd biologische kippenbouillontabletten, die zijn zeer smakelijk en koop ik bij een natuurvoedingswinkel)
  • 500 gram verse doperwten in de peul, is gedopt ca. 200 gram, (diepvries kan ook)
  • 125 gram (biologische) ham, in reepjes
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • evt. wat gesneden platte peterselie
  • evt. enkele struikjes little gem
  • olijfolie voor bakken
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
Bereiding:

Neem liefst een pan met een dikke bodem, want de pasta bakt snel aan. Verhit een scheutje olie in de pan en bak de ham even mee zodat de smaak loskomt. Dan de knoflook erbij. Giet 750 ml. bouillon erbij en breng aan de kook en strooi de pasta erin. Ga direct goed over de bodem roeren en hou het in de gaten en giet als het droog wordt een scheut bouillon erbij. Zoals je met risotto zou doen. Het moet een smeuïge massa blijven. 

Binnen 8-10 minuten is de pasta gaar (proef even). Meng de verse doperwtjes en de helft van de kaas erdoor en laat het twee minuten door en door heet worden. Roer evt. de peterselie erdoor en breng op smaak met vers gemalen (witte) peper en proef of er nog extra zout bij kan.

Wij aten het met kort gebakken little gem (die lekker malse slaharten) en gaf de rest van de Parmezaanse kaas erbij. De little gem maak je zo klaar: was de slakropjes en snij een stukje van de achterkant af, maar het kropje moet wel heel blijven. Goed drogen. Verhit wat olijfolie en bak de kropjes aan beide zijden kort op hoog vuur goudbruin. Bestrooi met wat zout & peper. Heel erg lekker!



Reacties