donderdag 19 maart 2015

Romige gehakt-tomatensaus van Liesbeth


Romige tomaten-gehaktsaus
Dit is van oorsprong een saus voor bij spaghetti, maar ook heel lekker bij rijst of op een wit of bruin knapperig puntje brood. Ik maak deze saus regelmatig en dan ook altijd in een grote hoeveelheid. Gezellig zo’n grote pan op het vuur en ik denk altijd: als ik toch eenmaal bezig ben kan ik net zo goed lekker veel maken. Een deel gaat in de diepvries, een deel eten we met spaghetti of macaroni en een paar dagen later eten we het op lekkere, zelfgemaakte broodjes.

Voor de tomaten-gehaktsaus:
  • 1 pond gehakt
  • Scheut olijfolie
  • 2 uien
  • Blikje tomatenpuree (+/- 140 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 winterwortels
  • 4 stengels bleekselderij
  • 12 tomaten
  • Peper/zout
Voor de bechamelsaus:
  • 25 gram boter
  • 30 gram bloem
  • +/- 250 gram melk
  • Peper/zout/nootmuskaat
De gehakt-tomatensaus:
  1. Maak de uien schoon en snijd in stukjes.
  2. Maak de winterwortels schoon, halveer de wortels in de lengte en snijd in dunne plakjes.
  3. Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd in plakjes. 
  4. Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  5. Schenk een scheut olijfolie in de hete pan en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt rul. Dit gaat heel handig door even met de pureerstaaf het gehakt plat te drukken.
  6. Als het gehakt gebakken is, de uien meebakken.
  7. Voeg nu de tomatenpuree toe. Door het meebakken van de tomatenpuree wordt het minder zuur.
  8. Daarna de knoflook en de andere groenten toevoegen en nog even laten meebakken.
  9. Doe nu de stukjes tomaat in de pan. Roer het goed door en laat het ongeveer een half uur stoven. 
  10. Breng op smaak met zout en peper.
Maak ondertussen de bechamelsaus:
  1. Smelt de boter in een steelpan; laat het niet bruin worden. 
  2. Voeg de bloem in één keer toe en roer goed door met een garde. 
  3. Laat de bloem op zacht vuur garen. Dit duurt een paar minuten. Als de “roux” wit begint te kleuren is het gaar en kan de melk in gedeelten worden toegevoegd. 
  4. Voeg zoveel melk toe tot er een dikke saus ontstaat. 
  5. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Schenk de bechamelsaus bij de tomatensaus. Roer goed door. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout, peper en/of nootmuskaat toe.

De saus is nu klaar: smullen maar!

Oh ja, als je goed naar de foto kijkt kan je zien dat er al uit de pan was gesnoept voordat ik een foto had gemaakt …… tja, zo lekker is het dus!


1 opmerking:

Bespaarzuinig zei

Klinkt erg lekker!

Het idee om bechamelsaus toe te voegen aan een pastasaus klinkt sowieso erg aanlokkelijk.