Brosse eierkoeken
Een recept met een nostalgisch tintje deze keer. In mijn
piepkleine geboortestadje Goedereede vind je bakker De Vries. Een aanrader voor
als je eens in de buurt bent. Het lijkt alsof de tijd daar heeft stilgestaan.
Eén van de specialiteiten van deze bakker zijn de brosse eierkoeken. Iets dat
ik nog nooit bij een andere bakker tegenkwam. Vroeger aten we er soms op
zondagochtend eentje en ook op verjaardagen stonden ze op tafel. Ze lijken
helemaal niet op de zachte eierkoeken met het kenmerkende ammoniak-geurtje; ze
zijn knapperig, biscuitachtig en lijken zelfs wel wat op lange vingers…
Heerlijk met wat boter en een kop koffie.
Het lukt me niet om ze precies na te maken en eigenlijk vind
ik dat wel goed zo. Voor de echte moet ik toch naar Goedereede. Wel heb ik
geprobeerd om eierkoeken te maken die er een beetje op lijken. Ik heb wat
eierkoek recepten gelezen en op het gevoel daar een eigen recept uit gemaakt.
Hierbij splits ik de eieren en klop het eiwit stijf zodat het geheel nog wat
luchtiger en knapperiger wordt. Het zijn geen echte Goereese eierkoeken, maar
het komt in de buurt…
Voor 6 tot 8 eierkoeken heb je het volgende nodig:
- 2 eieren
- 100 gr. kristalsuiker
- 100 gr. tarwebloem
- halve theelepel bakpoeder
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden C. en bekleed een bakplaat
met bakpapier. Splits de eieren, klop de eiwitten stijf en meng in een andere
kom het eigeel met de suiker. Zeef de bloem en het zout er boven en roer het
goed door. Schep dan voorzichtig de eiwitten er doorheen. Zorg dat het mengsel
zo luchtig mogelijk blijft. Schep met twee lepels hoopjes beslag op de
bakplaat. Hou voldoende ruimte over want de eierkoeken zetten tijdens het bakken uit. Bak ze in
10-12 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat ze wat afkoelen en haal ze dan
voorzichtig van het bakpapier. Ze plakken een beetje aan het papier. Laat ze
verder afkoelen en eet ze met wat echte boter.
Reacties