vrijdag 9 januari 2015

Italiaanse runderstoof van Jaap

Italiaanse runderstoof
Allereerst wil ik natuurlijk iedereen die dit leest nog een fantastisch mooi Nieuwjaar wensen. Veel gezondheid en liefde én veel goed en lekker eten!
De kerstvakantie zit er weer op en we brachten aardig wat uurtjes in de keuken door. Naast het traditionele kersteten, kerstbrood en een feestje op Oudejaarsavond met een heus koud buffet had ik tijd om weer eens ouderwets stoofvlees te maken. Heerlijk, een pan die uren staat te pruttelen waardoor je tijd genoeg hebt om allerlei andere dingen te doen en het steeds lekkerder gaat ruiken in de keuken.
Dit recept is een echte familie favoriet; het stoofvlees krijgt een Italiaans tintje door toevoeging van tomaat en Italiaanse kruiden. Het is heerlijk als pastasaus met wat geraspte kaas en gesnipperde bosui.
Voor dit stoofvlees heb je het volgende nodig: 
  • 1 kg. (biologische) runderlappen (op kamertemperatur)
  • 2 eetlepels vleeskruiden
  • 2 grote uien in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 wortelen, in stukken
  • handvol krielaardappels, geschild en in tweeën gesneden
  • handvol champignons, gehalveerd
  • 1 blik tomatenblokjes, of een gelijke hoeveelheid passata
  • 2 dl. rode wijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 eetlepels bloem
  • scheutje rode wijnazijn
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • water
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • boter 
Verwarm de oven voor tot 140 graden.
Snij het vlees in stukken van ongeveer 5 cm. Bestrooi het met de vleeskruiden en laat het even staan. Snij ondertussen de groentes. Je kunt hierin natuurlijk variëren. Ook bijvoorbeeld pompoen of pastinaak kunnen prima meesudderen in de saus.

Bak het vlees in een braadpan in kleine hoeveelheden bruin (zodat het bakvet warm blijft) in een mengsel van boter en olijfolie. Schep het met een schuimspaan uit de pan. Bak in hetzelfde vet (evt. nog wat boter erbij) de ui glazig en voeg dan de andere groentes toe. Laat dit een minuut of tien bakken en roer het regelmatig om. 

Voeg de Italiaanse kruiden toe en strooi er vervolgens de bloem over. Roer goed en laat het even meegaren. Giet de wijn erbij en roer tot de saus begint te binden. Verkruimel het bouillonblokje en doe de tomaten erbij. Breng alles aan de kook en doe het vlees ook weer in de pan. Giet er een scheutje rode wijnazijn en de laurierblaadjes bij en eventueel wat heet water zodat het vlees onder staat. 

Zet de afgesloten pan in de oven en laat het zeker vier uur in de oven sudderen. Je kunt het nog een uurtje langer laten staan met het deksel van de pan zodat de saus nog wat indikt.

Met dit recept krijg je een volle dikke saus en vlees dat gemakkelijk uiteenvalt. Schep dit heerlijke mengsel over een bordje pasta en strooi er wat geraspte kaas over. 

Samen met wat bosui, augurkjes of kappertjes een heerlijke smakelijke maaltijd. Ik at er ook nog een zelfgebakken boterham bij om ook van de laatste restjes te kunnen genieten!


Geen opmerkingen: