woensdag 3 december 2014

Gevuld Speculaas van Liesbeth


Gevuld Speculaas
Een recept dat echt bij de decembermaand hoort is Gevuld Speculaas. Het wordt gemaakt in allerlei vormen: als staaf, zoals een banketstaaf of als ronde taart. Ik maakte een langwerpige taart en gebruikte een vorm met uitneembare bodem.

variëren met gevuld speculaasrecept
Er zijn ook vele variaties in de recepten te vinden. Bijvoorbeeld in de verhouding boter/suiker. Ik koos voor gelijke hoeveelheden. Houd je van lekker zoet, gebruik dan 10 à 20% meer suiker. Het is leuk om een beetje te spelen met dit recept. De hoeveelheid speculaaskruiden is dan ook een richtlijn. En dan de dikte van het laagje spijs. Varieer naar wens. Neem gerust een dubbele hoeveelheid spijs.
  • Deeg:
  • 175 gram zachte boter (boter op kamertemperatuur)
  • 175 gram basterdsuiker: ½ lichtbruine/½ donkerbruine basterdsuiker
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 30 gram melk of water
  • 350 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • Snuf zout
  • 1 losgeroerd ei
  • blanke amandelen
  • klontje gesmolten roomboter
  1. Roer boter zacht met de suiker en voeg melk (of water) en zout toe.
  2. Zeef bloem, bakpoeder en speculaaskruiden en maak een mooi deeg. Kneed niet langer dan nodig is. Verpak het in plastic folie en leg een paar uur in de koelkast. 
  3. Het deeg kan je ook 1 of 2 dagen vooraf maken.
zelf amandelspijs maken:
  • Spijs:
  • 150 gram blanke amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 à 2 losgeklopte eieren
  • geraspte schil van een (liefst) biologische citroen
  1. Spijs moet gemaakt worden in een keukenmachine met sikkelmes of met een staafmixer.
  2. Doe de amandelen, citroenrasp en suiker in de keukenmachine en maal fijn, maar niet te fijn. Voeg geleidelijk het losgeklopte ei toe en blijf draaien tot een mooie massa ontstaat waar nog hele kleine stukjes amandelen in te proeven zijn. Het kan zijn dat niet al het ei gebruikt hoeft te worden. Of: dat juist nog meer ei nodig is. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de amandelen. Ook spijs kan enkele dagen tevoren gemaakt worden. Het wordt, net als het deeg, lekkerder van een paar dagen rust.
de laatste stappen van het gevulde speculaas:
  1. Vet de vorm in. Verdeel het deeg in een groot en een klein deel.
  2. Rol het grootste deel deeg uit tot een dikte van 3 mm. in de gewenste vorm op een met bloem bestoven aanrecht. Bekleed de vorm: de bodem en de randen.
  3. Rol vervolgens de spijs uit tussen 2 lagen plasticfolie. Zo blijft de spijs niet kleven aan de deegroller en is het heel makkelijk te verplaatsen naar de vorm.
  4. Leg de spijs op het deeg en smeer het in met gesmolten roomboter. Dek af met het kleinste deel van het deeg.
  5. Bestrijk de taart met losgeklopt ei en versier het met de amandelen. Bestrijk het geheel daarna nogmaals met losgeklopt ei.
  6. Bak in een voorverwarmde oven van 175 graden C. in ongeveer 35 minuten gaar.


Geen opmerkingen: