zoete aardappel
Dit knolgewas eet ik eigenlijk al jaren. Het is geen familie
van de aardappel. Heeft de fijne eigenschappen dat het veel vezels bevat en
vitamine A en C de boventoon voeren. Zie hier voor een totaaloverzicht van de
voedingswaarde van de zoete aardappel: voedingswaardetabel.
Internet staat bol met verhalen over de gezonde
eigenschappen. In het bijzonder over de relatief lage glycemische waarde. Wat
inhoudt dat bij de vertering van zoete aardappel de suikers langzaam in het
bloed terecht komen (maar eerst goed kaûwen...). Dus er ontstaan geen grote pieken van suiker/glucose,
zodat jouw lichaam niet ineens grote hoeveelheden insuline hoeft aan te maken om
de glucose spiegel in jouw bloed te verlagen. En een gelijkmatige
glucosespiegel werkt mee om je energieker te voelen.
De zoete smaak komt door raffinose. Dit wordt in het lichaam
pas afgebroken in de dikke darm. Daarbij komt er gas vrij… en kan dus zorgen
voor een winderig gevoel.
Het is precies hetzelfde als zoete aardappel en in vele kleuren te koop: witte,
oranje en paarse. Tegenwoordig liggen ze gewoon in het groenteschap van de
supermarkt. Maar ze zijn ook bij toko’s te koop, soms in diverse kleurvarianten.
Alhoewel je deze zoete aardappel wel rauw kunt eten (in
tegenstelling tot de gewone aardappel), raad ik af het regelmatig te doen. Er zit een
stofje in dat zorgt voor een minder goede vertering van eiwitten. Het gehalte
ervan in de bataat verschilt van ras tot ras. Dat stofje wordt afgebroken door
verhitting, dus het komt niet voor in gare zoete aardappel.
Gisteren moest mijn dochter vroeg eten i.v.m. sporten. Dan
probeer ik wel iets gezonds voor te schotelen. Er ligt een berg zoete
aardappelen bij ons in de (koele) garage. Daar blijven ze gewoon los in een
groentebak weken lang goed. Ik raspte een halve zoete aardappel en mengde het
met ei, zout, kerrie, peper en gemalen gedroogde knoflook. Ik vormde kleine
pannenkoekjes, die waren snel gaar. Mijn dochter vond ze lekker bij een gekookte maiskolf en biologische kipschnitzel/burger van AH.
varianten
Voor onszelf heb ik er een fijngesneden sjalotje door
gemengd. Je kunt ook een lente-uitje of bieslook nemen. Of wat noten of zaden erdoor mengen,
zoals grof gehakte hazelnoten, pecan/walnoten of hele pompoenzaden. Even kort
aangezette en uitgelekte spinazie erdoor roeren. Wil je vlees? Dan kun je
blokjes gerookt spek uitbakken en erdoor mengen. Lekker… het zoute van de spek met
de zoete aardappel.
Zoete aardappel pannenkoekjes
bijgerecht voor 1 persoon
Benodigdheden:
- 200 gram grof geraspte rauwe zoete aardappel
- 1 sjalotje of kleine ui, gesnipperd
- 1 klein (bio)ei
- ¼ maattl. à 1,25 ml kerrie, witte peper, zout en gemalen gedroogde knoflookvlokken (dit heeft een andere smaak dan verse knoflook, maar je kunt ook een teentje verse nemen
- olie voor bakken
Meng alles goed door elkaar. Verhit een grote koekenpan en
verdeel 2 el. olie in de pan. Vorm met een lepel kleine pannenkoekjes en
reken per kant op een baktijd van een minuut of zes. Draai ze om met een
spatel. Zet het vuur niet te hoog en bak ze goudbruin.
Reacties