dinsdag 7 oktober 2014

Hartige taart/cake met courgette en rozemarijn (van Liesbeth)


Hartige taart/cake met courgette en rozemarijn

Na het vleesgeweld van mijn vleespastei van de laatste keer, nu een vegetarisch gerecht (weliswaar met ei).
In het boek “Gezond Bakken” van Amber Alberda vond ik een heerlijk recept van een hartige cake. Tenminste zo noem ik het: in het boek wordt het “brood” genoemd, maar omdat er geen gist in wordt verwerkt, noem ik het cake.

zonder tarwe of gluten kan ook...

In het oorspronkelijke recept wordt alleen amandelmeel (gemalen amandelen) gebruikt. Dus wil je geen tarwe of gluten gebruiken, dan kun je het recept maken met alleen amandelmeel. Ik gebruik een deel amandelmeel, een deel volkorenmeel en een deel bloem. Verder heb ik de cake opgefleurd met cherrytomaatjes.

lekker bij soep

Net uit de oven is de cake heerlijk luchtig en knapperig. Lekker bij bijv. tomatensoep. Bewaar de cake in de koelkast. Een kwartiertje in de oven op 130 graden C. of per plakje even om en om bakken in olijfolie en hij smaakt weer als “vers gebakken”. O ja: ook dit gerecht leent zich heel goed om te eten met de tomatensaus van Irene.

  • 200 gram geraspte courgette (grove rasp)
  • 120 gram amandelmeel
  • 50 gram volkorenmeel
  • 60 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 kleine eieren
  • 80 gram pittige geraspte kaas
  • 1 eetlepel fijngehakte rozemarijnnaaldjes
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper
  • cherrytomaatjes


  1. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  2. Roer de eieren los in een royale kom en meng met de geraspte courgette, geraspte kaas en rozemarijnnaaldjes. Doe dit met een houten lepel of spatel. De massa hoeft alleen gemengd te worden.
  3. Meng het amandelmeel, het volkorenmeel, de bloem en het bakpoeder en voeg toe.
  4. Spatel voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Doe het beslag in een ingevette cakevorm.
  6. Druk de cherrytomaatjes stevig in het beslag. Als de tomaatjes op het beslag gelegd worden rollen ze tijdens het bakken opzij.
  7. Bak de hartige cake in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.

Geen opmerkingen: