Vleespastei met deegkorst van Liesbeth



Het recept van deze week is een hartige vleespastei met een mooi goudbruine korst. Het is een klassiek gerecht en veelzijdig. Lekker als onderdeel van een buffet, bij de lunch, met een frisse salade en/of tomatensaus als avondmaaltijd, brunch, mee naar een picknick.... kortom altijd goed! En verrassend door het vleugje kaneel in de vulling.


Vleespastei


Deeg:

  • 500 gram bloem
  • 225 gram koude boter, in blokjes gesneden 
  • 2 eidooiers
  • 4 eetlepels ijskoud water
  • Snuf zout

Vulling:

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 saucijzen
  • 200 ons ham, dikke plak in blokjes gesneden
  • 1 flinke ui
  • 1/2 prei
  • 2 eieren
  • Paar druppels tabasco
  • Scheut worcestersaus
  • Kleine theelepel paprikapoeder
  • Snufje kaneel
  • Peper en zout

Het deeg:

  1. Meng voor het deeg eerst de boter met de bloem, snijd de boter met 2 messen door de bloem tot het korrelig wordt. Gebruik bij de keukenmachine de pulsknop.
  2. Voeg vervolgens de eidooiers, het ijskoude water en het zout toe en meng snel tot een soepel deeg. Laat vervolgens een paar uur rusten in de koelkast. Langer kan ook. Handig om 1 of 2 dagen van te voren te maken. 

De vulling:

  1. Ontvel de saucijzen.
  2. Maak de ui schoon en snijd in snippers.
  3. Snijd de halve prei in de lengte door, was onder de koude kraan en snijd in halve ringen.
  4. Meng vervolgens alle ingrediënten in een ruime kom. Zet tot verder gebruik in de koelkast.
Ten slotte:

  1. Bekleed een springvorm van 26 cm doorsnee met het deeg.
  2. Prik met een vork gaatjes in de bodem. 
  3. Doe de vulling in de vorm. Druk goed aan en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natte lepel. 
  4. Maak van het deeg een “deksel” dat precies op de taart past.
  5. Snijd de “deksel” op een paar plaatsen in, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.
  6. Bak de pastei in een voorverwarmde oven van 200 graden C. in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. 
Heerlijk met de tomatensaus die Irene beschrijft in haar pizzarecept.

Reacties