woensdag 16 juli 2014

Zelf kaas en kruidenkaas maken



Zelf kaas en kruidenkaas maken
Ik had nog een liter volle melk en een liter karnemelk in de koelkast staan en die waren allebei net over datum. Geen nood: daar is prima zelf kaas van te maken.

Wist je dat je met melk dat over datum is ook heel goed pannenkoekenbeslag kunt maken?! Je krijgt er hele luchtige pannenkoeken van!.

Geen E-nummers...
Wij vinden kruidenkaas erg lekker, maar de kruidenkaas van de supermarkt bevat E-nummers. Dus van het verse kaasje dat ik vandaag maakte heb ik gelijk kruidenkaas gemaakt met verse kruiden uit onze kruidentuin op poten (zie elders op deze blog).
Een keukenthermometer maakt het maken van kaas eenvoudiger.

Nodig voor het kaasje:
  • 1 liter volle melk
  • 1 liter karnemelk
  • Sap van een halve citroen
  • 2 theelepels zout
  1. Verwarm de melk en de karnemelk in een royale pan tot 80 – 85 graden C. 
  2. Voeg het citroensap en het zout toe en meng voorzichtig.
  3. Deksel op de pan en af laten koelen tot 37 graden C.
  4. Zet een vergiet op een pan en leg een stukje kaasdoek in de vergiet.
  5. Als het mengsel is afgekoeld is het gescheiden in wrongel en wei. Wei is de vloeistof en gebruik je bijv. i.p.v. water voor brooddeeg.
  6. Schep met een schuimspaan de wrongel uit de pan in het vergiet en laat heel goed uitlekken. De wrongel wordt het kaasje. Vouw het kaasdoek stevig om het kaasje heen en leg het weer in het vergiet. Leg er iets zwaars op (bijvoorbeeld een pan gevuld met water) zodat de wrongel en wei zoveel mogelijk scheiden.
  7. Zet het een nacht in de koelkast.
Maak zelf vetarme kruidenkaas
De volgende dag is het te gebruiken als neutrale smeerkaas, i.p.v. bijvoorbeeld Monchou, maar dan veel minder vet!

Ik maakte er kruidenkaas van:
  • Kaasje
  • Olijfolie
  • 2 teentjes uitgeperste knoflook
  • Paar eetlepels (naar smaak) fijngesneden verse kruiden: tijm, rozemarijn, salie, selderij, bieslook, peterselie
  • Zout en peper
In de keukenmachine met hakmes (of met pureerstaaf) kaas met olijfolie smeuïg maken en overige ingrediënten erdoor roeren.

Geen opmerkingen: