zondag 6 juli 2014

Salade met cacaodressing


Rauwe cacao
In veel supermarkten heb je tegenwoordig een schap met ‘superfoods’. Een aantal van die producten gebruik ik alweer een tijdje. Zoals kokosolie, lijnzaad, gedroogde moerbeivruchten en cacaonibs. Maar dan heb je die producten in huis en wat kun je er dan mee doen? In deze blog krijg je het recept van een heerlijke dressing met balsamicoazijn en rauwe cacaopoeder.

Waarom is rauwe cacao zo gezond?
Onbewerkte cacao bevat hoge doses antioxidanten en mineralen zoals magnesium. Het is niet te vergelijken met gewone cacaopoeder of chocolade. Deze producten ontstaan doordat de cacaobonen na een gistingsproces 10-35 minuten tot 150 gr. C. worden gebrand.

Meer lezen over rauwe cacao?
Kijk eens op de volgende site voor meer informatie: http://voedzo.nl/gezond-eten/is-rauwe-cacao-nu-giftig-of-gezond/. Rauwe cacao is te koop in supermarkten, natuurvoedingswinkels en online via internet.

Wat kan ik nog meer met rauwe cacao?
Het is ook heerlijk om kort gemalen cacaonibs te verwerken in zuidvruchtenbonbons op Irene kookt.

Is cacaopoeder in dressing lekker?
Het is een bijzonder smaakvolle dressing en de cacao met de balsamico is een goede combinatie. Ik maalde in een koffiemolen zelf rauwe cacaonibs tot een poeder. Maar je kunt het poeder ook kopen. Daar kun je bijvoorbeeld chocolademelk van maken. Of deze dressing…. waarvan de smaak van de cacao niet de boventoon voert. Ik maakte gisteren een simpele salade van little gem met mooie rode tomaten en deze dressing. De hele schaal ging schoon op! Voor kinderen kun je de rode peper en sjalot weglaten. Wat bieslook erover knippen is een goed alternatief.

Salade met cacaodressing

Benodigdheden:
  • salade naar eigen smaak, ik nam bladsla en tomaten
  • voor de dressing (gemeten met maattl. à 5 ml en maatel. à 15 ml):
  • 2 el. olijfolie
  • 1 el. balsamicoazijn
  • 1 tl. honing (ik nam krachtige woudhoning)
  • 1 tl. dijonmosterd
  • 1 à 2 tl. niet zoete rode pepersaus (bijv. Kimball chilisaus van Xenos) of 1/2 rode peper fijngehakt 
  • 1 geraspt sjalotje
  • 1 el. rauwe cacaopoeder (evt. gewone cacaopoeder)
  • zout naar smaak, ca. 1/4-1/2 tl.
Bereiding:

Klop de ingrediënten tot een lobbige dressing en verdeel over de salade.

Geen opmerkingen: