vrijdag 18 juli 2014

Mee Goreng (van Jaap)


Mee Goreng
Naast het buiten koken en de Italiaanse keuken hou ik ook erg van Aziatisch eten. Verse ingrediënten in no-time in een loeihete wok klaarmaken; het blijft fascinerend. Mijn oudste zoon maakte twee jaar geleden een reis door Azië en kwam met mooie verhalen thuis over straatrestaurantjes in Maleisië met de lekkerste noedels en saté.

goed voorbereiden
Die verhalen blijven inspireren en daarnaast is de Aziatische keuken ook nog eens erg gezond en is het leuk om, als je wat voorbereidingen treft, een wokgerecht in een paar minuten voor elkaar te krijgen. Zoals het vegetarische gerecht van deze blog.

Eiernoedels met groente en tofu. Ik heb het wat aangepast en ontleend aan Yotam Ottolenghi, uit zijn prachtige boek Plenty.

Dit is wat je voor twee personen nodig hebt: 
  • 200 gr. eiernoedels of mie
  • een blok tofu van ca. 300 gr., in plakjes gesneden
  • 150 gr. haricots verts
  • een paar bladen van een Chinese kool, of paksoi, in stukken gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 100 gr. champignons, in plakjes
  • 1 theelepel korianderzaad, gemalen of fijngemaakt in een vijzel
  • 1 theelepel komijnzaad, gemalen of fijngemaakt in een vijzel
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 theelepels sambal
  • scheutje water
  • handvol gesnipperde ijsbergsla
  • gefruite uitjes 

Zet een wok op hoog vuur en doe er een scheut arachideolie in. Bak de ui en de knoflook aan tot ze zacht zijn. Kook ondertussen in een pan met ruim water de noedels tot ze beetgaar zijn. Sommige soorten hebben niet meer dan twee minuutjes nodig, dus lees goed wat er op de verpakking staat. Laat de noedels daarna uitlekken.

Voeg de tofu, haricots verts en champignons toe aan de de ui en knoflook en bak ze op hoog vuur tot de tofu lichtbruin kleurt. Voorzichtig met roeren, dan blijven de plakjes heel. 

Voeg daarna nog de chinese kool toe en laat die ook een minuutje meebakken. Daarna de uitgelekte noedels toevoegen en goed mengen met de rest. Op voortdurend hoog vuur mee laten bakken ook. Daarna de sojasaus, sambal en koriander- en komijnzaad toevoegen samen met een klein scheutje water.

Dien op in diepe borden of kommen en bestrooi met wat gesnipperde knapperige ijsbergsla en gefruite uitjes. Wat extra sambal badjak erbij is ook erg lekker. 

Geen opmerkingen: