Krokante pizza van Zeeuws bloem & diverse varianten voor vulling/beleg


Leuke tips tijdens de workshops desembrood bakken
Het voorbereiden en houden van een workshop desembrood bakken kost veel tijd en energie. En als je alle uren die je erin steekt, in de prijs zou verwerken, dan zou het vele malen duurder worden. Dus ik zie het als een vergoeding voor mijn tijd, inkoop van grondstoffen en hulpmiddelen voor het bakken, vergoeding voor de lunch en andere hapjes en drankjes en gebruik van de oven.

De meeste mensen die de workshop volgen zijn geïnteresseerd in (brood)bakken en gezond eten in het algemeen. En al die verschillende mensen vertellen over hun ervaringen in de keuken. Dit recept is ontstaan door een tip van een deelnemer. Hij was zo enthousiast over pizza's gebakken met Zeeuws bloem, dat ik het ook probeerde. Mijn man en dochter (zij is een echte pizza fan) aten vele stukken! Volgende keer maak ik weer pizza met deze basis!

Variaties 
Paprikasaus: maak eens een basis met geroosterde rode paprika. Snijd voor vier personen vier rode paprika's in vieren en verwijder zaadlijsten. Plaats ca. 10 minuten onder een hete gril, tot er grote delen zwart geblakerd zijn en de paprika's flink staan te bakken. Laat enkele minuten buiten de gril afkoelen. Stroop dan de velletjes zoveel mogelijk eraf. Pureer de paprika's. Bak een ui glazig, daarna een teentje knoflook en voeg de paprikapuree toe en breng op smaak met kruiden. Oregano, marjolein, rozemarijn, tijm en salie is bijv. lekker bij groente, salami en tonijn. Dragon is lekker bij aardappel, groenten, vis en kip. Dragon is snel overheersend, dus neem niet te veel. Experimenteer en neem jouw eigen favoriete kruiden. Een scheutje balsamico azijn smaakt ook heerlijk. Als je enkele eetlepels crème fraîche mee pureert, dan krijg je een romige basis voor de pizza.

Zure room en krokante aardappelschijfjes: voor een persoon: verdeel dun paprika- of tomatensaus over de pizzabodem. Breng enkele eetlepels zure room op smaak met zout, peper en scheutje worcestershiresaus. Verdeel met een theelepel kleine bergjes over de hele bodem. Schil een grote aardappel en schaaf of snijd in zo dun mogelijke plakjes. Droog de schijfjes goed af met een schone theedoek of keukenpapier. Kruid met peper, zout, knoflookpuree, olijfolie en meng goed door. Verdeel over de bodem en zorg dat de plakjes elkaar een klein stukje overlappen. Verdeel evt. (licht) uitgebakken spekjes en geraspte kaas over de aardappels en bak af in de oven (tot de aardappels gaar zijn).

Paprikasaus, gekruide aubergine, courgette en tofureepjes: voor vier personen: maak de paprikasaus zoals hierboven is beschreven en kruid met peper, zout en oregano. Maak een kruidige pasta van: 1/2 tl. zout, 1/2 tl. peper, 2 tl. paprikapoeder, 2 tl. oregano, 2 teentjes knoflook uit de knijper of puree, 1 el. olijfolie en meng met water tot het een dunne pasta wordt. Breng evt. verder op smaak met chilipeper. Snijd een aubergine doormidden en daarna in vingerdikke plakken. Bak enkele minuten in een droge grilpan of koekenpan tot de aubergine gaar is. Bestrijk onmiddellijk na het bakken met de marinade. Laat afkoelen. Herhaal deze stappen ook voor de courgette. Verdeel de pizzabodem dun met afgekoelde paprikasaus en schik enkele plakjes gemarineerde aubergine, courgette en pittige of licht gekruide tofureepjes (AH biologisch) over de pizzabodem. Bestrooi naar wens met geraspte (geiten of schapen) kaas. Ook lekker om te bestrooien met grof gekruimelde (schapen)feta.

Gesmoorde uien, bietjes en snijbiet: voor een persoon: snijd een grote ui of twee middelgrote uien in ringen en bak in liefst een pan met dikke bodem samen met een fijngehakt teentje knoflook in wat olijfolie tot het lichtgekleurd is. Bestrooi met wat zout en laat met de deksel op de pan zachtjes smoren tot de uien zacht en helemaal gaar, maar niet stuk gekookt zijn. Laat afkoelen. Snijd gare bietjes in dunne plakken en meng met wat olie. Neem een handje snijbiet (blad en stelen) en bak heel kort in weinig olijfolie met een teentje knoflook in een koekenpan tot het blad en de stelen zacht zijn. Haal het teentje knoflook er na het bakken weer uit. Bestrooi met wat zout en peper. Verdeel de uien over de bodem en beleg met plakjes biet en verdeel daar de snijbiet over. Bestrooi evt. met geraspte kaas. Ook lekker is het om er Bettine Blanc over te verdelen.

Tip:
Je kunt ook de pizza’s afbakken met de tomatensaus en later beleggen met bijvoorbeeld plakjes rauwe ham (prosciutto) of gerookte zalm en licht met olijfolie/citroen/zout aangemaakte rucola (of verse basilicum) en schilfers Parmezaanse kaas.

Benodigdheden:
  • de bodem voor één pizza: 
  • 150 gram Zeeuws bloem (dit type bloem heeft minder gluten en zetmeel), ik kocht het bij de molen De Eendracht in Alphen a/d Rijn.
  • 95 ml. lauwwarm water
  • 2,5 gram instant gist
  • 2 gram zout
  • 10 ml. olijfolie
  • de tomatensaus (voor 4 pizza’s)
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 el. tomatenpuree
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 el. olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 tl. oregano en tijm of 1 tl. Provençaalse kruiden, ook lekker is salie, rozemarijn, basilium en marjolein
  • snuf suiker, zout/peper
  • beleg:  maak het niet te nat en beleg niet te dik zoals: (punt)paprika, champignons, uienringen, courgette, pepers, heel dun geschaafde aardappel (dep droog en bestrooi met zout en bestrijk dun met olie), knoflook (leg op de tomatensaus), salami, tonijn, olijven, maïs, ham, artisjokbodem, ananas, perzik, groene of witte asperges (gaar), garnalen, mosselen, gerookte zalm of makreel, kappertjes, uitgebakken spekblokjes, aubergine (even gegaard) zachte kazen zoals mozzarella, gorgonzola, geitenkaas, etc.

Bereiding saus:
Bak de ui in de olijfolie tot ze glazig zien, bak de tomatenpuree even mee en vervolgens de rest van de ingrediënten. Laat een kwartiertje pruttelen zonder deksel. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Laat afkoelen tot gebruik.

Bereiding bodem:  Los de gist op in het water. Meng bloem en zout. Roer water door het bloem. Voeg olie toe. Kneed ca. 12 minuten tot een zachte deegbal. Laat afgedekt met theedoek rijzen tot het verdubbeld is (duurt ca. 1 uur). Rol dun uit en bestrijk dun met afgekoelde tomatensaus. Beleg met ingrediënten naar smaak en bestrooi evt. met geraspte kaas (je kunt wat oregano of majoraan erover strooien). Verwarm de oven voor (zo heet mogelijk). Bak af in circa 12 minuten tot de pizza goudbruin en knapperig is (bijvoorbeeld op een pizzasteen). Pizzastenen verhit je 20 minuten vooraf en hoef je niet met bakpapier te bekleden. Sommige pizzastenen kunnen op de barbecue. Leuk om een puntje pizza te serveren als bijgerechtje tijdens het barbecueën.



Reacties