De kruiden- en groentetuin op poten van Liesbeth

Kruiden- en groentetuin van Liesbeth op poten
Kruidentuin en Moestuin op poten
Al heel veel jaren hebben wij verse kruiden in potten in de tuin
In de volle grond mislukte het meerdere keren, omdat ook onze katten zich met het “omspitten van de grond” bemoeiden. Maar nu hebben wij het voor elkaar: een kruidentuin op poten.
Ik had er al eens over gelezen en ook bij de tuincentra zijn ze opeens verkrijgbaar. Maar ik heb een handige man en het is natuurlijk veel leuker én goedkoper om het zelf te maken. Bovendien kun je ze dan helemaal naar wens op maat maken. Zo gezegd, zo gedaan en het resultaat is prachtig.
Wij waren gelijk zó enthousiast dat we op het idee kwamen om ook een moestuin op poten te maken. Een week later was het al zover.

De Kruidentuin
Onze Kruidentuin op poten is een bak van 90 x 90 cm. Om het overzichtelijk te houden,  hebben we de bak met touw in 16 vlakken verdeeld. Er staan o.a. in: tijm, krulpeterselie, selderij, maggi, salie, rozemarijn, oregano, bieslook, hele kleine bladselderijplantjes (zelf gezaaid), lente-ui (gezaaid, en de afgesneden worteleindjes van gekochte lente-uitjes gepoot).

De Moestuin
Onze Moestuin op poten is een bak van 100 x 240 cm. Hier hebben we allerlei gewassen naast elkaar gezet. Een aantal gekocht als heel kleine plantjes en een aantal zelf gezaaid. Op internet heb ik een overzicht gevonden van “goede” en “slechte” buren van de diverse gewassen, oftewel welke gewassen gedijen wel of niet goed naast elkaar. Wij wisten bijvoorbeeld niet dat rode bieten het niet goed doen naast wortelen. Een ideaal overzicht! (Zoek op Internet onder “Plantencombinaties”.)
We hebben het volgende geplant/gezaaid: eikenbladsla, prei, rode sla, zomerwortelen, bladsla, rode kool, radijs, rode bieten, tuinkers en tomaten.
Het is prachtig om te zien hoe snel alles groeit: per dag zien we verschil!
Van onze katten hebben we nu geen last, maar nu zijn het de vogels die de zaadjes hebben ontdekt. Maar met een tunneltje van gaas is ook dat probleempje opgelost.

De bakken zijn gemaakt van gebruikte steigerplanken. We hebben een partijtje planken met een lengte van 2.70 meter gekocht bij de plaatselijke bouwmarkt. Voor de poten hebben we geïmpregneerde vierkante palen gekocht. De kruidentuin heeft 4 poten en de moestuin 6. De bouw is makkelijk: van 4 afgezaagde delen een bak maken, vervolgens de bodem van op maat gezaagde delen aanbrengen. We hebben voor de verbindingen sterke en lange schroeven gebruikt. Dan in de hoeken van de bodem gaten zagen, de poten erdoorheen en met schroeven aan de bak bevestigen. De diepte van de bakken meet 20 cm. We hebben gekozen voor steigerplanken, want die zijn robuust, mooi verweerd en hard. En verder hebben de planken voldoende dikte, zodat ze het gewicht van de aarde in de bak makkelijk aan kunnen. Er zijn kant-en-klare moestuintjes-op-poten te koop bij de bouwmarkten, maar het hout dat hiervoor wordt gebruikt, is vaak te dun en de rot zit er snel in.

Er gaan overigens heel wat zakken grond in de bakken. In de kruidentuin hebben we 4 zaken van 40 liter gestort. En in de moestuin gingen met gemak 12 zakken! We hebben gekozen voor speciale moestuingrond, die rijk is aan voeding en vezels en het vocht goed vasthoudt. De bakken zijn van binnen bekleed met worteldoek, zodat er geen directe inwerking is van de grond op het steigerhout. En niet vergeten om flink veel boorgaten in de bodemplanken te maken, zodat een eventueel teveel aan water kan wegvloeien!

Reacties

Nicole zei…
Het blijft gewoon lekker de groenten uit je eigen tuin halen.