Kaasquiche van Liesbeth

Kaasquiche

Al jaren verzamel ik recepten. Ik heb ze nog lang niet allemaal gemaakt, maar ik heb een aantal favorieten die ik regelmatig maak. Deze kaasquiche, uit een tijdschrift uit 1989 (!), maak ik vooral in het voorjaar en in de zomer. Het is een lekkere sappige taart en niet eens zo heel vet, omdat er geen slagroom of crème fraîche maar melk wordt gebruikt. I.p.v. Gruyère kan natuurlijk ook een andere kaas worden gebruikt, zoals een blauwschimmelkaas of een belegen Goudse.

Voor 6 personen.

  • 200 gram bloem
  • Snuf zout
  • 100 gram koude boter
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • 4 eieren
  • 1,75 dl melk
  • 200 gram Gruyère-kaas, geraspt
  • Peper, zout
  • Paar eetlepels paneermeel
Klop 1 ei los.
Maak een deeg van de bloem, zout, boter, het ijskoude water en de helft van het losgeklopte ei. Niet kneden, want dan wordt het taai. Probeer snel te werken, zodat het deeg niet warm wordt. Laat het deeg afgedekt een uur rusten in de koelkast.

Vet een taartvorm van ongeveer 24 cm doorsnede in. Aanrecht met bloem bestuiven. Hierop het deeg uitrollen tot een ronde lap en de taartvorm bekleden. Met een vork gaatjes in de bodem prikken. Bodem bestrooien met het paneermeel. Daarop de geraspte Gruyère verdelen.
In een kom de eieren (3 + het halve losgeklopte ei dat is overgebleven van het deeg) met de melk los kloppen. Peper en zout toevoegen. Dit mengsel over de kaas schenken. De kaasquiche in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar bakken in een oven van 200 graden C.

I.p.v. één grote taart kunnen uit dit recept ook 6 kleine quiches (vormpjes van ongeveer 8 cm doorsnede) worden gebakken.

Lekker met een groene salade of een tomatensalade!

Reacties