Gevulde aubergine (en paprika) met tomaat, spinazie, noten en harissa (vegetarisch) + recept harissa en tabl


Waar een documentaire toe leidt…
Een schokkende documentaire van het programma Radar eind maart schudde mij weer eens ruw wakker. Heb je de documentaire gemist en wil je ‘m alsnog zien: de-waarheid-achter-paardenvlees. Het resultaat was en is dat ik momenteel heel weinig vlees eet. En we kopen altijd al biologisch vlees, maar dat suste mijn geweten niet. Een voordeel is het ontstaan van nieuwe recepten, want je kijkt weer even anders naar ingrediënten.


Harissa
Dan ontstaat dit vegetarische recept van gevulde aubergines. Ik weet het… internet staat vol van dergelijke recepten. Maar goed… deze is heerlijk pittig door de harissa. Als extraatje geef ik het recept om zelf basisharissa te maken en tabl (specerijenmengsel) om de harissa verder op smaak te brengen. Voor het recept gebruikte ik een kant & klaar mengsel harissa uit een potje. Die duidelijk op smaak is gebracht met specerijen, want het is pittig maar ook bijzonder aromatisch en niet alleen maar heet van de peper. Harissa komt uit de Tunesische keuken en er zijn veel recepten en soorten van. Van gedroogde en verse pepers en mét of zonder de eerder genoemde tabl. Gebruik je gedroogde peper, dan wordt de harissa ook heter.

De harissa van het kookboek Arabia (van Merijn Tol & Nadia Zerouali) wordt gemaakt door 2 rode puntpaprika’s te roosteren in de vlam van het gasfornuis (of op de bbq) tot ze zwart zijn. Pel de paprika’s en verwijder alle zwarte delen en de zaadlijsten. Verwijder ook de (hete) zaadlijsten van 4 verse rode Spaanse pepers. Pureer de pepers, paprika’s en 2 teentjes knoflook en royaal zout (voor de smaak en houdbaarheid) in een vijzel of keukenmachine tot het een puree is.

Breng naar wens verder op smaak met tabl Dat maak je door 6 el. korianderzaadjes en 2 el. karwijzaadjes, 4 teentjes knoflook en 5 tl. chilivlokken. Verwarm de oven voor op 100 graden C. Stamp alles fijn in een vijzel en verdeel over een stuk bakpapier of alufolie en droog ca. 45 minuten in de oven. Maal het fijn in een keukenmachine of staafmixer. Lekker om de harissa verder op smaak mee te brengen of als smaakmaker in bijv. eiergerechten.

Vegetarisch of veganistisch
Op facebook meldde ik al dat op 1 april 2014 een veganistische maand start, waarbij dus uitsluitend plantaardig wordt genuttigd: veganchallenge.nl . Dus ook geen gelatine, eieren, kaas, boter en andere zuivel, etc. Je kunt dit recept veganistisch maken door de kaas te vervangen door Wilmersburger kaas. De volgende sites geven meer informatie over plantaardige kaas en andere 100% plantaardige voedingsmiddelen: www.wilmersburger.de/nl en www.veggiedeli.nl/.

Variaties
Met dit recept kun je eindeloos variëren. Het is wel raadzaam om iets knapperigs (zoals de noten) toe te voegen, anders wordt het een zacht hapje eten. Ook kun je kleine dobbelsteentjes wortel, koolrabi, meiknolletjes, bleekselderij, o.i.d. toevoegen. Of de kruiden vervangen door bijvoorbeeld kerrie of ras el hanout. Dit recept geeft zoveel vulling, dat ik ook een paar paprika’s kon vullen. Maar je kunt ook uitgeholde courgettes of vleestomaten vullen.

Gevulde aubergine (en paprika) met tomaat, spinazie, noten en harissa (vegetarisch)

Recept voor 4 personen (ik gebruik maattl. à 5 ml.)

  • 2 aubergines, halveren en op aluminiumfolie met snijvlak naar beneden 20 min. in de oven bakken op 200 graden c. +
  • 3 paprika’s overlangs doorgesneden en zaadlijsten eruit
  • 400 gram tomatenblokjes (blik of vers)
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 middelgrote ui, in snippers
  • 300 gram gewassen verse spinazie (ik nam babyspinazie, maar je kunt ook ‘wilde’ spinazie nemen zonder harde nerven of een pak diepvriesbladspinazie ontdooien)
  • 100 gram hazelnoten (roosteren en grof hakken)
  • snuf suiker
  • zout/peper
  • 2 tl. harissa
  • 1 tl. gemalen komijn
  • ½ tl. gemberpoeder
  • 1 el. (kokos)olie om te bakken
  • 125 gram geraspte belegen kaas (geitenkaas is ook heerlijk, of wilmersburgerkaas)

Bereiding:

Lepel het vruchtvlees uit de aubergines, zonder het vel te beschadigen. Fruit de ui in de olie en voeg de tomaten, knoflook, snuf suiker, komijn, gemberpoeder en harissa toe. Proef of er zout toegevoegd moet worden. Laat een kwartiertje zachtjes pruttelen.  Verwarm de oven op 200 graden C. Meng de noten door het mengsel en vervolgens de spinazie. Laat enkele minuten koken tot de spinazie is geweld. Schep het regelmatig om. Breng op smaak met gemalen peper en zout. Leg de aubergineschuitjes en paprika’s op een bakplaat of ovenschaal en beleg ze ruim met de vulling. Bestrooi met kaas en bak 20 minuten in de oven op 200 graden C.

Reacties

delevie.nl zei…
Erg lekker neem een link op in de "etenstijd" https://paper.li/hprins/1362305198 Probeer onze harissa ook eens http://delevie.nl/zelf-maken-harissa-of-uit-een-potje/ is ook genoem door Nadia en Merijn http://www.nadiaenmerijn.nl/recepten/harissa-de-peulen-parade/