dinsdag 11 maart 2014

Ontbijtkoek van Liesbeth


ONTBIJTKOEK

Het is eindelijk gelukt: ontbijtkoek bakken. Na vele pogingen ben ik nu helemaal tevreden met het resultaat. Mijn vorige “ontbijtkoeken” leken meer op kruidkoeken. Maar nu is het echt ontbijtkoek geworden. Gemaakt met een gronddeeg. Het gronddeeg moet minimaal 24 uur rusten.

Gronddeeg:

  • 550 gram roggebloem
  • 440 gram koekzoet (te koop bij De Zuidmolen in Groesbeek)
  • 165 gram water
  • 60 gram oude koek

Breng water, koekzoet en oude koek (in stukjes gesneden) aan de kook. Zodra het kookt de massa in één keer toevoegen aan de gezeefde roggebloem. Goed mengen tot er geen bloemresten meer zichtbaar zijn. Het is handig om dit met een machine te doen, maar met de hand kan ook.
De temperatuur van het verkregen deeg moet minimaal 65 graden zijn. Vervolgens direct het deeg op een plaat dun uitstrijken om het zo snel mogelijk te laten afkoelen. Met een neutrale olie afstrijken zodat het deeg niet uitdroogt. Het deeg, afgedekt, minimaal 24 uur laten rusten op een koele plaats. Wordt het deeg langer dan 24 uur bewaard, doe het deeg dan in de koelkast.

Ontbijtkoek:

  • 1215 gram gronddeeg
  • 220 gram koekzoet
  • 12 gram koekkruiden
  • 4 gram anijspoeder
  • Flinke mespunt zout
  • 10 gram bakpoeder
  • 7,5 gram vulkaan bakpoeder (extra krachtig bakpoeder)

Voor het bereiden van het deeg moet het gronddeeg op kamertemperatuur zijn. Het gronddeeg goed doorkneden (of doordraaien in de keukenmachine). Koekzoet toevoegen en goed mengen.
De koekkruiden, het anijspoeder en de bakpoeders mengen en door het deeg kneden (of draaien met de machine). Zorg dat alles goed gemengd is. Vet een bakvorm in van ongeveer 24 x 32 cm. Beleg de bodem met bakpapier en vet ook het bakpapier in. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel.
Strijk het deeg af met melk en bak de koek in ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden C. gaar en mooi bruin. Haal de koek na het bakken direct uit de vorm en laat op een taartrooster afkoelen. Snijd daarna in repen: ontbijtkoeken. Lekker met roomboter!

Geen opmerkingen: