zondag 16 maart 2014

Kikkererwtensoep met ras-el-hanout en tahin


Smullen van de kikkererwtensoep  tijdens de workshop
Een paar weken geleden serveerde ik deze maaltijdsoep als lunch bij de workshop desembrood bakken. Ze vonden het zo lekker, dat ik het nog maar een keer maakte en alle ingrediënten goed noteerde. Het is een heerlijke soep met een kruidige smaak van de ras-el-hanout. De tahin (sesampasta) brengt alle smaken bij elkaar.

Met of zonder worstjes (vegetarisch)
Je kunt kiezen om er plakjes pittige merguez worstjes door te mengen of biologische chipolatarunderworstjes (AH), die zijn ook lekker kruidig. Als je ze weglaat, dan heb je een goed gevulde vegetarische versie.

Kikkererwten koken
Ik haal mijn gedroogde kikkererwten het liefst bij een Turkse of Marokkaanse winkel. Daar koop je kikkererwten die na het wellen mooi groot worden. De kikkererwten van de supermarkt blijven meestal wat kleiner. Ander soort waarschijnlijk. Je weekt ze een hele nacht en kookt ze ca. 45 minuten met een theelepel baksoda. De baksoda zorgt ervoor dat ze eerder gaar zijn. Zout heeft dezelfde functie, maar baksoda maakt het buitenste velletje soepeler.

Meer over kikkererwten...
Kijk eens hier voor meer informatie over kikkererwten: informatie over kikkererwten en pikante-maaltijdsoep-met-kikkererwten. Of maak eens zelf hummus (spreek uit: hoemoes) en pitabroodjes: hummus-dip-van-kikkererwten-en pitabroodjes. Deze salade met kikkererwten is ook erg lekker: kikkererwtensalade-met-geroosterde paprika. Op mijn blog staan nog veel meer recepten met kikkererwten in de hoofd- of bijrol.

Kikkererwtensoep met ras-el-hanout en tahin

recept voor ruim 6 personen
  • 400 gram gedroogde kikkererwten (een nacht weken in koud water), 45 minuten koken in water twee vingers boven de kikkererwten, met 1 tl. baksoda (evt. zout), bewaar het kookvocht
  • 1 groene en 1 gele paprika, in reepjes
  • 4 chipolataworstjes runder of 4 merguez worstjes, rauw in stukjes gesneden
  • 250 gram zoete aardappel in blokjes
  • 3 stengels bleekselderij, fijngehakt (hou enkele eetlepels groen achter)
  • 500 gram prei, in ringen
  • evt. fijngehakt korianderblad
  • 4 tenen knoflook
  • 2 maatel. à 15 ml. ras-el-hanoutkruiden
  • 3 maatel. tahin (Marokkaanse) supermarkt 
  • 2 bouillonblokjes (naar eigen keuze) bijv. groenten, kruiden, kippen
  • 1 maatel. geraspte gemberwortel
  • zout/peper/worcestershiresaus
  • niet zoete chilisaus
  • kokend water
  • staafmixer, blender of keukenmachine
Bereiding:

Alle groenten in een ruime pan even in wat olijfolie bakken. Pureer ¾ deel van de kikkererwten met het kookvocht. De ras-el-hanout, gemberwortel, knoflook, tahin, gepureerde kikkererwten, hele kikkererwten, bouillonblokjes bij de groenten voegen. Voeg zoveel kokend water toe dat het de dikte krijgt van dunne erwtensoep (of yoghurt). Of dunner/dikker naar eigen wens. Voeg ook de kleingesneden worstjes toe en breng op smaak met peper, zout, chilisaus en worcestershiresaus. Laat een kwartiertje zachtjes doorkoken. Schep in kommen of borden en bestrooi met fijngehakt bleekselderij. Het is ook lekker om er fijn gehakt korianderblad over te strooien.

Geen opmerkingen: