dinsdag 25 februari 2014

Gegratineerde witlofschotel met ham, kaassaus en hardgekookte eieren van Liesbeth

In vier stappen naar een
heerlijke witlofschotel














Witlof is een veelzijdige groente. Wij eten het vaak. In de zomer meestal als een salade en in de winter gekookt met een bechamelsausje of als ovenschotel met ham en kaas.
Hieronder het klassieke recept van de ovenschotel met ham en kaas, dat mijn moeder altijd al maakte en dat wij nog steeds heerlijk vinden.

WITLOFSCHOTEL MET HAM EN KAAS

Voor 4 personen :

  • 8 grote witlofstronken
  • 16 plakjes achterham
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 700 ml melk
  • 250 gram geraspte belegen, pittige kaas, plus extra om te gratineren
  • 4 hardgekookte eieren
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat


  1. Snijd de witlofstronken in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en kook ze beetgaar in ruim kokend water met zout. Laat de stronken goed uitlekken in een vergiet en wikkel elke halve stronk in een plakje ham. Vet een ovenschaal in met boter en leg de ingepakte stronkjes naast elkaar in de schaal.
  2. Maak nu de kaassaus door boter te smelten in een ruime steelpan en in één keer de bloem toe te voegen. Roer goed door en laat daarbij de roux garen, maar niet aanbakken. Voeg de melk toe en blijf roeren tot er een gladde, dunne saus ontstaat. Voeg de geraspte kaas toe en blijf weer roeren tot de kaas volledig door de saus is opgenomen. Er ontstaat nu een mooie saus. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en voeg evt. nog wat extra kaas toe.
  3. Pel de eieren en snijd of prak ze in kleine stukjes. Verdeel de eieren over de witlof.
  4. Giet vervolgens de kaassaus erover en bestrooi de schotel met geraspte kaas. Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 180 graden en laat in ongeveer 20 à 30 minuten gratineren.

Lekker met aardappelpuree.




Geen opmerkingen: