zaterdag 25 januari 2014

Paprika's gevuld met adukibonen

Zonder vlees
Dit is een lekker vegetarisch recept voor een dagje zonder vlees. En weer eens wat anders dan de eeuwige gehaktvulling. Het is een leuk recept omdat je de adukibonen kunt koken met diverse smaakmakers. Wat je toevallig in de vriezer, voorraadkast of koelkast hebt liggen, doe je erin. Ik heb in de vriezer altijd een voorraadje met verse kruiden liggen. Zoals vers laurierblad, stelen van peterselie en selderij (die ik eerder voor het blad gebruikte), koriander, dragon, salie, etc. Een handje gedroogde paddenstoelen is ook smakelijk. Of gedroogde kruiden. Gebruik je fantasie zou ik zeggen.

Adukibonen
Al eerder plaatste ik recepten met adukibonen zoals de heerlijke adukibonen-burgers.
Ook dit recept wordt regelmatig door ons gegeten (een van onze favorieten): kruidige-quesadilla-met-peulvruchten. In deze voorgaande blogs lees je ook meer oven het koken van peulvruchten. Adukibonen zijn gezond en hebben een licht zoete smaak.

Paprika’s gevuld met adukibonen

recept voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 350 gram ongekookte gewassen adukibonen (toko of natuurvoedingswinkel)
  • 1 middelgrote winterwortel, in kleine dobbelsteentjes
  • 3 stengels bleekselderij, klein gehakt
  • 1 grote ui, in snippers
  • 75 gram geroosterde amandelen, grof gehakt
  • 6-8 tenen knoflook, heel
  • smaakmakers: ik deed erin: takje rozemarijn, bosje peterseliestelen, 2 blaadjes laurier, paar takjes tijm en salie
  • enkele eetlepels panko (Japans broodkruim/paneermeel)
  • enkele eetlepels belegen geraspte kaas
  • peper/zout
  • scheut rode wijnazijn
  • 2 maattheelepels à 5 ml. Dijon mosterd
  • 1 tl. herbes de Provence
  • 2 el. olijfolie
  • tabasco (of andere rode niet zoete chilisaus zoals van Kimball’s te koop bij de Xenos)
Bereiding,

Breng de adukibonen zonder zout aan de kook in zoveel water dat het enkele vingers onder staat. Voeg de teentjes knoflook, laurier, salie en takjes kruiden toe en laat 45-75 minuten koken tot de adukibonen zacht zijn, maar nog wel een herkenbare vorm hebben. Kijk af en toe of de bonen niet droogkoken en giet zonodig wat water erbij. Haal de kruiden eruit en gooi ze weg, maar bewaar de teentjes knoflook. Giet het kookvocht af en roer de knoflook, azijn en mosterd erdoor en breng verder op smaak met peper, zout en rode chilisaus. Voeg dan de gehakte amandelen toe. Inmiddels is het een smeuïge massa geworden.

Bak ondertussen de ui, bleekselderij en wortel 2 minuten in wat olijfolie met de herbes de Provence tot ze half gaar zijn. Breng op smaak met peper, zout en wat chilisaus. Meng deze groenten door de adukibonen.

Snijd de paprika’s van steel tot steel door in gelijke helften, haal de zaadlijsten eruit. Verdeel de vulling over de helften. Bestrooi ruim met de panko/kaas en plaats 35 minuten in een oven van 200 graden C. Lekker om te eten met rijst. Of met een salade (met kiemgroenten erdoor).

1 opmerking:

Miranda zei

Vandaag aan het maken met wat toevoegingen/weglatingen. Heb er linzen en twee rode pepers doorheen gedaan. De selderij, azijn en chilisaus weggelaten. Amandelen vervangen door pompoenpitten. En alleen paneer gebruikt omdat manlief geen kaas lust... Het ruikt nu al heerlijk. Dank je wel voor dit recept!