dinsdag 7 januari 2014

Kippenbouillon van Liesbeth

Kippenbouillon
Na alle kerstdiners en oliebollen en voor ons ook nog een verjaardag op één van de eerste dagen van het nieuwe jaar (onze dochter is 20 jaar geworden) is het nu tijd voor een (magere) kippenbouillon.

Ik maak deze bouillon trouwens om de week: één helft gaat in de diepvries en één helft gebruik ik direct voor uiteenlopende gerechten. Allereerst om zo te eten: heel goed als je je grieperig voelt of verkouden wordt of bent, voor risotto, als basis voor de kippenragout van Irene, als basis voor kerriesaus, om jus af te maken, etc. Kortom, ideaal om altijd in voorraad te hebben.


Voor een grote pan is nodig:

  • 5 kippenpoten (ik gebruik altijd biologische of scharrel)
  • bouquet garni: bosje geurige kruiden: peterselie, tijm, rozemarijn, laurierblaadjes
  • 3 uien, in stukken                             
  • 1 winterwortel, in stukken
  • 1 prei, in stukken                           
  • 3 stengels bleekselderij, in stukken 
  • 1 theelepel peperkorrels
  • een paar kruidnagels
  • 1 theelepel foelie (grof)
  • zout/peper

Verder kan er nog allerlei groente worden toegevoegd: ik had bijvoorbeeld nog een venkel in de koelkast en heb het groen van de venkel mee laten trekken.

Kippenpoten in 3 liter water aan de kook brengen en zodra het kookt het schuim eraf scheppen (zo blijft de soep mooi helder). Wacht hier niet te lang mee, want als de bouillon te heftig kookt, zullen de schuimdelen zich weer vermengen met de bouillon en wordt het troebel, oftewel: dan slaat de bouillon blind. Met het afschuimen worden eiwitten, eventueel vuil en bloed verwijderd en daardoor blijft de soep langer houdbaar.
Alle overige ingrediënten toevoegen en heel langzaam laten trekken totdat het kippenvlees loslaat van de botten. Dit duurt ongeveer 3 uur. De soep zeven, het vlees in stukjes snijden en weer in de pan doen.

de scharrelkippenpoten
De soep op smaak brengen met zout en peper.

De bouillon is heerlijk om als voorgerecht te eten of als opkikkertje, tussendoor of tijdens de lunch.
Om het als soep wat “rijker” te maken kunnen er reepjes omelet en een handje mihoen aan worden toegevoegd.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: