dinsdag 10 december 2013

Tarte tatin van Liesbeth

TARTE TATIN

Deze week een tarte tatin: heerlijk als toetje met een bolletje ijs voor het kerstdiner. Of met een toefje slagroom bij de koffie of thee.
Een tarte tatin is van oorsprong een omgekeerde appeltaart. Andere vruchten, zoals ananas, mango of (niet te rijpe) peren lenen zich er ook goed voor.
Het is een ideale taart om van te voren te maken. Het blijft dagen goed in de koelkast en maanden in de vriezer. Op het moment van gebruik alleen even afbakken en klaar!

de prachtig glanzende tarte tatin!

Recept voor 8 personen.
  • Voor het deeg (genoeg voor twee taarten):
  • 100 gram (room)boter op kamertemperatuur
  • 100 gram poedersuiker
  • ½ tl zout (3 gram)
  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • Verder nodig:
  • 4 appels, het liefst friszure appels: bijvoorbeeld elstar of jonagold
  • 50 gram (room)boter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • ovenvaste taartvorm van 25 cm doorsnee
Meng voor het deeg de boter met de poedersuiker en het zout met de hand of keukenmachine tot één geheel. De bloem toevoegen en een kruimeldeeg ervan maken. Daarna de 2 eieren erdoor mengen. Het wordt een zacht en taai deeg. Het deeg in plasticfolie in de koelkast een uurtje laten rusten.

het boter-suikerkaneelmengsel
verdeeld over de bodem
de appels in de taartvorm rangschikken
Smelt voor de vulling de boter, maar laat het niet bruin worden! De boter vervolgens mengen met de suiker en het kaneel en dit mengsel in de taartvorm schenken. Zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is. De appels schillen, in vieren snijden en in de taartvorm leggen op het boter/suiker-kaneelmengsel. Het stevig geworden deeg uitrollen en er een ronde vorm uitsnijden. Het moet in doorsnee enkele centimeters groter zijn dan de bakvorm, om het deeg om de appels heen te vouwen. Maak een snede in het midden van de taart om de stoom tijdens het bakken te laten ontsnappen.

Van de hoeveelheid deeg kunnen 2 taarten worden gemaakt. Het deeg kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden en enkele maanden in de vriezer.

het deeg over de appels draperen

uit de oven even
laten staan
Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de taart goudbruin in 25 minuten. Haal de taart uit de oven en laat het een paar minuten staan voordat de taart gestort wordt. Verwijder daarna direct de vorm en voilà: een prachtig glanzende tarte tatin!

Geen opmerkingen: