zondag 15 december 2013

Mosselen in pittige kerrie-kokossaus & tip voor zelfgemaakte kerriemengsels


Mosselen met knoflooksaus?
Een paar weken geleden maakte ik deze mosselen voor het eerst. Ik had een grote pan currymosselen met veel groenten in gedachten. Vol verwachting schepte mijn man een bordje vol. Hij was niet blij… Want hij had gehoopt op mosselen die gekookt waren in wijn of bier. En een schaaltje knoflooksaus om de mosselen in te dopen. Dus van mijn kruidige mosselen begeleid door een berg groenten zoals pastinaken, prei, winterwortel, koolrabi en bleekselderij, werd hij niet blij.

Enfin gisteren een revanche (mijn dochter at niet mee, dus: heet/pittig eten…) door opnieuw de currysaus te maken, maar nu zonder de berg groenten. Maar wel apart een schaaltje knoflooksaus erbij. Hij zat nu te smullen! De pan was helemaal leeg. En terecht… want deze mosselen zijn heerlijk door de pittige currysaus. Met een volle kokossmaak, fris door gemberwortel en heet van de pepers en madraskerrie. De knoflooksaus van vetarme Griekse yoghurt smaakt er fantastisch bij. De saus eet je als een soep gewoon op. Ook lekker om naanbrood of shoarmabroodjes in te dopen.

Zelf kerrie maken
Kijk eens op deze link, hier staan heerlijke recepten om zelf kerrie te maken: zelf kerrie maken.

Mosselen in pittige kerrie-kokossaus
hoofdgerecht voor 2 personen, voorgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:
  • 2 kilo kant & klare mosselen
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • fijngesneden blad van de bleekselderij
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 el. ghee of boter
  • de curry:
  • 400 gr. tomaten op sap
  • 1 el. geraspte gemberwortel
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 rode pepers, of 1 hele peper en 1 peper zonder zaadlijsten (dat is minder heet)
  • stukje santen van 3 cm. opgelost in 2 dl. heet water
  • 3 el. à 15 ml. madraskerrie
  • enkele blaadjes curryblad, liefst vers anders gedroogd
  • de knoflooksaus:
  • 5 el. Griekse yoghurt
  • 2 el. light mayonaise
  • ½ teentje knoflook (of meer naar smaak), uit de pers
  • zout/peper/worcestershiresaus
  • 1 el. fijngesneden blad van bleekselderij
Bereiding:

Verhit de boter in een grote pan en bak de kerrie, knoflook, curryblad en gemberwortel even mee. Voeg de ui en bleekselderij toe en laat samen even bakken. Schenk de kokosmelk erbij met de tomaten. Laat een kwartier door pruttelen, roer zo nu en dan door, zodat het niet aanbakt en maak de tomaten fijn met een pollepel. Leg dan de mosselen op de saus, roer door en zet de pan met de deksel erop, op het hoogste vuur. Laat enkele minuten doorkoken, schep dan de saus door de mosselen en laat nog enkele minuten koken tot de mosselschelpen openstaan en nét stevig zijn. Kook niet te lang, want een te gare mossel is niet lekker. Schep nog even goed door en bestrooi met het selderijgroen. Serveer de knoflooksaus er apart bij.

Geen opmerkingen: