vrijdag 27 december 2013

Liesbeth: huzarensalade

HUZARENSALADE

In mijn familie is het gebruikelijk om voor oud-en-nieuw een huzarensalade
te bereiden. En dan een huzarensalade zoals mijn moeder 80 jaar geleden al maakte: met kalfsvlees. Het kan natuurlijk ook met varkensvlees, maar het gebruik van kalfsvlees geeft deze salade haar specifieke smaak. Het kalfsvlees koop ik bij een duurzame slager, die incidenteel kalfsvlees heeft. Bijvoorbeeld als als een kalf door een gebroken poot geslacht moet worden. Hij heeft dan ook het grootste deel van het jaar geen kalfsvlees in de verkoop.

Als het bijna middernacht is op oudejaarsavond komt de salade op tafel. We toasten daarbij met zelfgemaakte warme wijn op het nieuwe jaar en de combinatie van de warme wijn met de salade is heel lekker.
Op nieuwjaarsdag komt mijn familie bij elkaar en houden we, elk jaar weer, een vergelijkend warenonderzoek. We nemen allemaal warme wijn, oliebollen en huzarensalade mee en elk jaar hebben we weer dezelfde soort gesprekken over het gebruik van de ingrediënten en het resultaat. Elk jaar weer leuk en het verveelt nog steeds niet!


  • 250 gram kalfsvlees
  • zout
  • peperkorrels
  • bouquet garni  (wortel, ui, prei, selderij)
  • 8 aardappels ter grootte van appels
  • 5 friszure appels
  • 2 augurken, zoetzuur
  • 1 el zilveruitjes
  • 5 eieren, hardgekookt
  • mayonaise
  • (Griekse yoghurt)
  • scheutje azijn
  • zout en peper
  • blaadjes sla
  • tomatenketchup (optioneel)

Breng het kalfsvlees aan de kook, haal het schuim eraf als het kookt en
zet het vuur laag. Voeg zout en gekneusde peperkorrels toe en het bouquet garni. Laat het vlees gaar worden in ongeveer 20 minuten en draai dan het vuur uit.
Het vlees in de bouillon laten afkoelen. De bouillon wordt voor dit recept niet gebruikt. Maak er bijvoorbeeld een lekkere champignonragout van.
Kook de aardappels gaar, maar niet te zacht.
Snijd het koude vlees, de aardappels en appels in kleine blokjes.
Snijd de augurken en zilveruitjes heel fijn.
Snijd drie eieren in stukjes en prak twee eieren fijn (voor de garnering).
Doe alles in een grote kom en roer voorzichtig door elkaar.
Meng er zoveel mayonaise door dat er een mooie salade ontstaat.
Om het minder vet te maken kan een deel van de mayonaise vervangen worden door Griekse yoghurt. Griekse yoghurt is dikker en leent zich daarom beter hiervoor dan gewone yoghurt.
Breng op smaak met zout, peper en azijn.
Leg de slablaadjes op een schaal en leg hier de salade op.
Besmeer de bovenzijde van de salade met mayonaise en leg het geprakte ei
rondom. Schrijf met de tomatenketchup “2014” op de salade.
Nu wachten op 31 december 24.00 uur… Glaasje warme wijn of champagne erbij en toasten op het nieuwe jaar!

Geen opmerkingen: