donderdag 19 december 2013

Grote garnalen met venkelsalade


Lekker fris voorgerecht dat smaakt naar meer…
De vriezer ligt vol met zakjes rauwe grote garnalen. Er kan niets meer bij…. Dus de afgelopen week en vandaag stonden garnalen op het menu. Niet voor mijn dochter, want die houdt er niet van. Al helemaal niet van de pittige die ik vandaag maakte. Maar het viel heel goed in de smaak bij mijzelf & man.

Echt zo’n lekker licht en fris gerechtje wat de mond opfrist en smaakt naar méér! Ideaal dus om een diner mee te starten. De venkel heb ik op de mandoline héél dun geschaafd. Dat kan natuurlijk ook op een gewone schaaf of met een scherp mes. Daarna een kwartiertje met het sap van een mandarijn laten staan. Tenslotte met wat extra smaakmakers verder op smaak gebracht. Een handje rode grapefruitpartjes erdoor. Erbij pittig gebakken garnalen met venkelgroen, knoflook en rode peper.

Grote garnalen met venkelsalade

Voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen, neem als tussengerecht de helft van de opgegeven hoeveelheid per persoon

Benodigdheden:
  • de salade:
  • 2 kleine venkelknollen, groen eraf, enkele takjes + ca. 2 el. groen apart houden, knollen wassen en ragfijn schaven of snijden (niet helemaal opsnijden tot de stronk, dat is niet lekker)
  • 2 grote rode grapefruits of navelsinaasappels
  • het sap van 2 niet zure mandarijnen
  • sap van ½ limoen
  • 2 el. olijfolie
  • zout/peper
  • de garnalen:
  • 20 grote rauwe garnalen, schoongemaakt (haal de schaal eraf en snijd de bolle zijde in de lengte met een scherp mes in en wip het grauwige darmkanaal eruit)
  • 2 rode pepers, evt. van een of beide pepers de zaadlijsten eruit,  fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ tl. zout
  • gemalen peper
  • paar scheutjes worcestershiresaus 
Bereiding:


De dun geschaafde venkel mengen met het mandarijnensap en een kwartier laten staan. De garnalen en alle ingrediënten zoals aangegeven door elkaar mengen en een kwartier laten staan. De venkelsalade op smaak brengen met het limoensap, olijfolie, peper en zout. De grapefruitpartjes maak je door met een scherp mes de schil van de grapefruit heel dik eraf te snijden, zodat er geen wit meer zichtbaar is. Snijd de partjes tussen de velletjes eruit. Op het laatst de partjes rode grapefruit of sinaasappel voorzichtig door de salade verdelen.

Bak de garnalen en de marinade zonder extra vet kort in een hete koekenpan tot de garnalen gaar en knapperig zijn. Schud het venkelgroen door de garnalen. Verdeel de venkelsalade over vier borden en leg de garnalen erbij.

Geen opmerkingen: