vrouw - moeder - zus - tante - docente - creatief - gewichtsconsulente - broodbakken - groentetuintje - voeding
Mijn schoonmoeder vertelde tijdens ons vorige etentje over Jan in de zak. Zij had het recept van haar moeder gekregen en ze maakte het regelmatig voor haar kinderen. Ik kon me er geen voorstelling van maken… ‘Jan in de zak’, met rozijnen… Maar ik zag dat haar kinderen (onder andere mijn man) begonnen te glunderen.
Nu waren we op weg richting Schoorl en naar de Jan in de
zak! Mijn schoonmoeder legt uit dat de één het broeder noemt en de ander Jan in
de zak. In de oven gebakken is het Broeder en Jan in de zak kook je in een pan
water, uiteraard in een zak, kussensloop of theedoek. Het is erg vullend en wordt
gegeten als hoofdgerecht en/of als nagerecht. In veel gezinnen kwam dit met de
kerst op tafel.
Nog steeds heb ik er geen voorstelling van, maar we gaan aan
de slag!
We doen 500gr bloem in een grote kom en mengen dit scheutgewijs met 0,5
liter (als het beslag erg dik blijft, iets meer) melk. Dan gaan er twee eieren bij en blijven goed roeren. Het moet
een dik beslag worden, dus er moet niet te veel melk bij. Hierna gaan er twee
afgestreken eetlepels bakpoeder door. En roeren alles nog even heel goed door.
Dan gaan er 150gr (mag meer of minder, naar eigen smaak)
gewassen rozijnen, een appel in kleine stukjes gesneden en wat kaneel bij. En
we gieten de beslag over in een brandschoon kussensloop. Het touwtje waarmee we
hem dicht binden komt hoger, om Jan nog ruimte te geven om uit te zetten.
Deze zak gaat in een pan kokend water, zo’n anderhalf uur
blijft hij daar lekker koken. Het gas gaat wel lager, maar het water moet aan
de kook blijven.
Na het koken, gaat de zak in een vergiet. Nu kunnen we het touwtje
er voorzichtig (heet!!) af halen… en daar is onze Jan! Een glimmend ding, in
een zak, met rozijnen. We leggen Jan voorzichtig op een mooi bord en snijden
hem in plakken. Van buiten nat en van binnen heel mooi droog. Het lijkt een
soort brood of cake.
Het is een zoet gerecht, je eet het met stroop of
(poeder)suiker. Mijn schoonmoeder verteld dat ze dit de dag erna in boter
bakten, met wat suiker er over heen. Dan is het eigenlijk nog lekkerder, helaas
hebben wij dat niet kunnen testen…
Wij maakten er een warm sausje bij, gemaakt van stroop en
boter. Niet echt een slank recept dus, maar wel een heel erg gezellig recept.
Mijn cliënten geef ik voor deze feestdagen mee: beweeg wat
extra. Met al dat eten is dat geen overbodige luxe!
Reacties