dinsdag 26 november 2013

Liesbeth: gourmet en heerlijk Frans brood

Gourmet en heerlijk Frans brood
Bij ons thuis is het bijna weer zover: ‘het heerlijk avondje'. En dat bedoel ik ook letterlijk, want met onze inmiddels grote kinderen gourmetten wij altijd op Sinterklaasavond. Na het uitpakken van de kadootjes en surprises en het lezen van de gedichten gaan we gezellig lekker lang tafelen!

En de pret begint al bij de voorbereidingen. Ik koop altijd vlees bij een duurzame slager. Thuis maak ik de volgende soorten qua afmeting geschikt voor gourmet: biefstuk, varkensfiletlapjes, kipfilet, varkenshaasje, gehakt en plakjes ontbijtspek.



 Het snijden en vormen van het vlees:
  • Biefstuk, varkens- en kipfilet in “gourmetlapjes/-stukjes”.
  • Varkenshaasje in plakjes.
  • Gehakt kruiden: zout, peper, nootmuskaat, beetje kaneel, speculaaskruiden, worcestersaus, ketjap, schepje mosterd, ei, scheutje melk en paneermeel (zoveel als nodig is om een stevig, maar niet te droog gehaktmengsel te maken).
  • Van een deel van het gehakt kleine hamburgertjes maken.
  • Van de rest van het gehakt “worstjes” vormen en elk worstje in een plakje ontbijtspek rollen: slavinkjes.

Veel van mijn recepten ontstaan vaak per ongeluk. Ik was eens gehakt aan het kruiden en pakte de nootmuskaat. Tenminste, dat dacht ik:  ik strooide per ongeluk kaneel op het gehakt. Het was niet zo heel veel en ik besloot het zo te laten. Vervolgens ging ik verder met de nootmuskaat en de rest van de ingrediënten. Het werden hele lekkere gehaktballen! Sindsdien doe ik altijd een beetje kaneel in het gehakt. Onlangs maakte ik saucijzenbroodjes en in dat recept stond ook kaneel èn speculaaskruiden vermeld. En nu voeg ik ook vaak speculaaskruiden aan het gehakt toe: heerlijk!!

De sausjes
Eerst de basis: gelijke delen mayonaise en Griekse yoghurt, want zo wordt het niet te vet.
Een basis van alleen Griekse yoghurt kan ook. Voeg dan per 500 ml yoghurt, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel mosterd en 1 eetlepel gembersiroop toe.

De basissaus verdelen in porties en dan per portie de smaken toevoegen: 
  • Tomatenketchup (dit heb ik altijd in voorraad, iedereen vindt het lekker en je kunt het voor veel gerechten gebruiken: door de sla, bij vlees of als dipsausje bij bijvoorbeeld chips of rauwkost).
  • Voeg een scheutje whisky toe en je hebt whiskysaus. 
  • Diverse soorten verse groene kruiden zoals bieslook, selderij, (platte) peterselie en maggi. Reken voor 1 schaaltje saus een paar eetlepels klein gesneden kruiden en roer er 2 theelepels paprikapoeder door.
  • Paar teentjes heel fijn gesneden knoflook.
  • Pindakaas.
  • Klein gesneden ananas.
  • Mosterd 

Lekker voor bij/in de gourmet:
  • Gesneden ui, gesneden paprika, plakjes champignons: om méé te bakken,
  • Ananas,
  • Plakjes tomaat en ei,
  • Salade (hieronder een lekker recept),
  • Flensjesbeslag om als afsluiting lekkere flensjes te maken.
  • Pindasaus (hieronder het recept),
  • Tomatensalade (3 tomaten in stukjes 1 ½ minuut verwarmen in magnetron, mengen met peper
  • en basilicumazijn en bestrooien met geraspte parmezaan),
  • Peper, zout,
  • (Room-)boter en olijfolie,
  • Eventueel cognac en room om stukjes vlees mee af te blussen en roomsausje mee te maken. (Vet, maar heel lekker!) 

Salade van witlof
Snij per persoon een stronkje (voor dit recept zijn 4 stronkjes gebruikt) witlof in dunne reepjes en was ze in een vergiet. Maak een sausje van: Griekse yoghurt als basis en op smaak maken met: beetje mayonaise, citroensap, peper, zout, mosterd, gembersiroop. Voeg verder toe: 2 appels in blokjes gesneden, 6 schijven ananas in stukjes gesneden, bosuitjes in ringetjes gesneden. Meng alles door elkaar en garneer met schijfjes appel (met schil). Je kunt eventueel plakjes ei toevoegen.

Pindasaus
Fruit een uitje in olijfolie, teentje knoflook (geperst) erbij en eetlepel donderbruine suiker.
Voeg een potje pindakaas toe en roer goed.  Roer er zoveel water door tot het de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper, zout, sambal, ketjap en gembersiroop.


Frans brood 
  • 2 ½ cup (à 240 ml = totaal 600 ml.) lauwwarm water
  • 1 theelepel gedroogde gist (4 gram)
  • ¼ cup suiker
  • 2 theelepels zout (11 gram, 5,5 gram per theelepel)
  • 6 cups (à 240 ml.) bloem (alleen patentbloem, of mengsel van bloem, volkorenmeel en/of speltbloem). 
  • Scheut olijfolie 
Bereiding:
  1. Doe het water in een grote kom; meng het water met olie, suiker en gist.
  2. Bloem en zout toevoegen, goed mengen. Kneden hoeft niet.
  3. Afgedekt op kamertemperatuur ongeveer 2 uur laten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  4. Vervolgens het deeg in 2 stukken verdelen en beide stukken vormen tot een langwerpig of rond brood. Laten rijzen in bijvoorbeeld rijsmandjes, 1 à 2 uur.
  5. Het rijzen kan ook in een vergiet waar een schone theedoek in ligt dat royaal met bloem is bestoven. Het deeg is vrij slap; eventueel wat extra bloem gebruiken als het teveel plakt.
  6. Het deeg is goed gereden als het langzaam terugveert als je er voorzichtig met een vinger op duwt. De oven voorverwarmen op 175 graden C.
  7. Broden voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat storten en in ongeveer 30 minuten bakken op 175 graden. De broden zijn gaar als ze hol klinken als je er aan de onderkant tegenaan tikt.

Dit brood kan heel goed in de diepvries (paar maanden) of koelkast (enkele dagen) bewaard worden. Voor gebruik licht vochtig maken en 10 minuten in oven van 160 graden weer warm en knapperig maken.





Op de foto zie je nog twee andere soorten brood. Een speltbrood en een volkoren stokbrood met fijngesneden salie, knoflook en ui.

Eet smakelijk en veel plezier!



3 opmerkingen:

Marlien (de dochter van Liesbeth) zei

Gourmetten op deze manier doet het altijd goed! Ik kijk er altijd naar uit om lekker te gourmetten! Heerlijk, en gezellig!!

marga zei

6 cups a 240 ml bloem . Is dat 6 keer die 240 ml ?

Irene kookt zei

Ja Marga: 6 x 240 ml. bloem...

Groet, Irene