vrijdag 11 oktober 2013

Appelcake met aromatische rozijnen en specerijen


Appelboompje
Zoals ieder jaar oogsten we de appels van het boompje op het allerlaatste moment. Het is nog steeds niet duidelijk om welk soort appels het gaat… maar dit jaar zijn ze lekker! Ze smaken rins en zijn sappig. Sommige hebben een zachtrode blos en het vruchtvlees is stevig. Ik haal er zeker een paar kilo vanaf. Dus die paar appeltjes die vandaag in de cake zijn gegaan, zetten niet veel zoden aan de dijk. 

Maar ik heb geen spijt, want het is wel een lekkere cake geworden. Sinds ik een fles oranjebloesemwater heb staan (van Chi aromatherapie), week ik alle rozijnen in een eetlepel van dit geurige water. Het geeft gerechten een bijzondere, enigszins Oosters getinte en mysterieuze smaak.

Appelcake met aromatische rozijnen en specerijen

Voor 10 punten

Benodigdheden (ik gebruik een maattl à 5 ml. en een maatel. à 15 ml.):
  • 200 gram bloem gemengd met 2 tl. bakpoeder
  • 100 gram amandelmeel (gemalen amandelen)
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zachte roomboter
  • 300 gram appelblokjes, gemengd met 1 tl. kaneel en ¾ tl. gemalen kardemom
  • 100 gram rozijnen, enkele uren geweekt in 1 el. oranjebloesemwater
  • 50 ml. (amandel)melk
  • merg van 1 vanillestokje of 1 tl. vanille extract
  • springvorm van 24 cm. Ø, beboterd en licht met bloem bestrooid

Bereiding:

Schep het cakebeslag in de vorm en strijk glad
Verwarm de oven voor op 175 graden C. Klop de boter en de suiker met de mixer tot het lichtgeel en romig is. Mix hier telkens een ei door, tot de ei helemaal is opgenomen en voeg dan een volgend ei toe. Roer met een spatel of lepel in delen de bloem door dit mengsel. Roer tenslotte de melk en vanille erdoor. 

Schep de rozijnen door de gekruide appelblokjes en schep vervolgens door het dikke cakebeslag. Maak de bovenkant glad en plaats net onder het midden in de oven (hetelucht) en bak gedurende 1 uur tot de cake gaar is en een satépen er schoon uitkomt.

Geen opmerkingen: