dinsdag 17 september 2013

Pruimenchutney met balsamico

Pruimentijd!
Bij ons in de buurt worden bij boerderijen met pruimenbomen nog hier en daar pruimen verkocht. Dit is een leuk recept om een paar kilo pruimen mee weg te koken! Leuk om cadeau te geven, maak dan op de computer een leuk ontwerp voor een etiket, kopieer bijv. een leuke afbeelding en voorzie van een naam in sierlijk geschreven letters, even printen en klaar is je originele cadeautje.

Van origine is het een Duits recept en ik kwam het ooit eens tegen op een speurtocht op internet.

Pruimenchutney met balsamico

Recept voor 1 liter

Benodigdheden:

  • 750 gram pruimen, ontpit en in vieren gedeeld
  • 1 ui, klein gehakt
  • 75 gram balsamico-azijn (neem hiervoor niet de dure variant)
  • 75 gram water
  • 10 gram gehakte gemberwortel
  • 25 ml. honing
  • 3 laurierbladen
  • 2 stuks steranijs
  • 1 klein kaneelstokje
  • rasp van ½ sinaasappel
  • zout

Bereiding:

De azijn met het water en alle kruiden (behalve het zout) aan de kook brengen. De pruimen en uien toevoegen en met de deksel op de pan enkele minuten laten pruttelen tot de pruimen zacht zijn. Met de deksel eraf zover laten inkoken tot de gewenste dikte (denk aan jam) is bereikt (een druppel moet dik, stroperig uitvloeien op een schoteltje). Roer zo nu en dan en hou in de gaten dat het niet aanbrandt. Verwijder de laurierbladen, steranijs en kaneelstokje en breng op smaak met wat zout. Direct een brandschone pot vullen tot net onder de rand (plaats de pot op een theedoek), deksel erop en enkele minuten omdraaien (dan passeert de lucht door de hete vloeistof en doodt schadelijke sporen van bacteriën etc., zodat het minder snel beschimmeld).

Ongeveer ½ jaar houdbaar. Eenmaal geopende pot, bewaren in de koelkast. Lekker bij rijstschotels, paté en koude vleesschotels, gehaktbal, gehaktbrood, als 'geheim' ingrediënt door een stoofschotel, etc.

Geen opmerkingen: