woensdag 7 augustus 2013

Beetgare sperziebonen met krokant gebakken broodkruim en krieltjes


Beetgare sperziebonen met krokant gebakken broodkruim en krieltjes
Dit recept is een leuke variatie op de gebruikelijke salades of warme bonengerechten. Het heet oorspronkelijk Frans bonensalade en dat komt door het gebruik van haricots verts, de dunne variant van de sperzieboon. Maar met gewone sperziebonen of snijbonen smaakt het ook uitstekend!

Broodkruim
Aangezien ik geen desembrood in de broodtrommel had klaarliggen, heb ik een stuk stokbrood (maar wel met een mooie kruim) in de hakmolen (die bij de staafmixer hoort) fijngemalen tot grove broodkruimels, dat ging heel gemakkelijk. Je zou ook kunnen raspen op een grove handrasp. Mijn dochter vond het ook een geslaagde salade (zo hebben wij ‘m gegeten) en dat terwijl ze niet zo van koude/lauwe salades houdt. Ook lekker bij een barbecue.

Franse bonensalade/sperziebonen met krokant broodkruim en krieltjes

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 500 gram (Franse) sperziebonen, schoongemaakt en evt. gehalveerd, beetgaar gekookt of gestoomd, direct afgespoeld met koud water, tot ze lauw zijn,  tenzij je ze warm wilt eten
  • 500 gram gekookte krieltjes, met of zonder schil, lauwwarm of warm
  • 1 maatel. van 15 ml. olijfolie
  • 25 gram roomboter
  • 1 gekneusde teen knoflook
  • 50 gram broodkruimels
  • 1 maatel. fijngehakte peterselie (krul of plat)
  • 1 hardgekookt ei, fijngehakt
  • de dressing:
  • 2 maatel. olijfolie
  • 2 maatel. neutrale olie, zoals druivenpit, zonnebloem, etc.
  • 2 maattl. à 5 ml. witte wijnazijn (dragon is erg lekker)
  • mespunt knoflook, fijngeperst
  • 1 maattl. Franse mosterd (Dijon)
  • paar kruimels suiker
  • zout/peper naar smaak
Bereiding:

Meng een dressing van alle ingrediënten (het kan best wel wat zout hebben) en meng door de bonen en aardappeltjes.

Verhit de boter en olie in een koekenpan en bak de knoflook een minuut mee. Haal dan de knoflook eruit . Bak de kruimels in het hete vet op middelhoog vuur enkele minuten tot ze goudbruin zijn en knapperig. Roer zo nu en dan. Schep van het vuur af de peterselie en ei erdoor. Strooi de kruimels over de bonen en serveer direct, lauw of warm.

Geen opmerkingen: