vrijdag 12 juli 2013

Kersenjam met balsamico & eierkoeken met kersen en room


Lekker zelf jam maken!
Een bijzondere kersenjam met extra pit door toevoeging van balsamicoazijn. Apart ja! Dat maakt deze jam geschikt om te eten op brood, maar ook als een soort chutney bij vleeswaren zoals rauwe ham of paté. Of als vulling van taarten of plakjes (chocoladecake).

Eierkoeken met kersen en room
Een supersnel zoet hapje voor bij de koffie, thee of dessert maak je door een laagje licht gezoet slagroom, mascarpone, zure room of crème fraîche te verdelen over eierkoeken. Vervolgens beleg je dit met een laagje kersenjam en drukt er een eierkoek op. Voorzichtig doorsnijden en met poedersuiker bestuiven. Als variatie kun je wat cacaopoeder door de slagroom kloppen en/of wat amarettolikeur Of wat geraspte pure chocolade over de slagroom strooien. 


Geleisuiker
In dit recept gebruik ik 2:1 geleisuiker.  Dat betekent dat je 500 gram geleisuiker nodig hebt om 1 kilo vruchten te geleren/jam koken. In een eerdere blog heb ik al eens geschreven over geleisuiker: pompoen-abrikozenjam

Kersenjam met balsamico
Recept voor 1 liter

Benodigdheden:
  • 1,2 kilo kersen (gaaf en niet overrijp), wassen, ontstelen en ontpitten
  • 500 gram geleisuiker 2:1
  • 4 maatel. à 15 ml. balsamicoazijn
  • brandschone potten & deksels (kokendheet sodawater, goed naspoelen)

Bereiding:


De kersen en suiker samen mengen en 4 uur laten staan. In pan met liefst dikke bodem (niet aluminium) al roerend aan de kook brengen. Enkele minuten flink laten koken. Potten op natte doek plaatsen, vullen tot rand. Direct deksel erop en potten heet omkeren en laten afkoelen. Geopende potten in de koelkast bewaren.

Geen opmerkingen: