Dit jaar zijn de kersen wel heel ruim en betaalbaar verkrijgbaar.
Dat is andere jaren wel eens anders geweest. Gelukkig dus is het nu dus
omgedraaid en kunnen we lekker genieten van deze heerlijke vruchten. Ik ben op
zoek gegaan naar een recept van een kersentaart. Met wat aanpassingen van het
recept, ben ik er in geslaagd een lekkere taart te bakken. Het is geen taartje dat in 10 minuten klaar
is!
Je moet er even een uurtje voor uittrekken.
Als variatie heb ik een
eetlepel rozenwater toegevoegd. Maar als je dat niet in huis hebt, dan kun je
het ook weglaten. De taart heeft een niet heel zoete bodem met een lichte citroensmaak. De vulling bestaat uit een laag kersen, dan de ingekookte en
gebonden kersensiroop met evt. rozenwater en als laatste een luchtige laag van
stijfgeslagen eiwitten en eidooiers met suiker en zure room (ik nam light crème
fraîche). Zoals je ziet is mijn taart een beetje te donker gebakken...
Aardappelmeel of maïzena?
Het originele recept gaat uit van aardappelmeel. Ik heb
maïzena gebruikt en dat heeft alleen effect op het kersensiroopje. Dat is wat
minder helder van kleur. That’s all…
Kersentaart met romige kaneelschuimlaag
Voor ca. 10 punten
Benodigdheden:
- de bodem:
- 300 gram bloem
- 100 gram kristalsuiker
- 1 ei
- snuf zout
- rasp van ½ citroen
- 125 gram boter
- 1 à 2 el. koud water
- voor het vullen bestrooien met enkele eetlepels broodkruim, paneermeel of panko
- de vulling:
- 1 kilo verse kersen (evt. uit blik) ontpit
- 1/8 l. water
- 4 maat el. à 5 ml. suiker
- evt. 1 maat el. rozenwater
- 1 ½ maat el. maïzena
- de schuimlaag:
- 3 eidooiers
- 75 gram kristalsuiker
- 1 maat el. maïzena
- mespunt zout en kaneel (of meer als je een uitgesproken kaneelsmaak wilt)
- 3 el. zure room of (light) crème fraîche
- 3 eiwitten
- hulpmiddelen:
- mixer, deegroller en ingevette springvorm van 24 cm. Ø
- evt. een kersenontpitter
Bereiding:
Bodem: strooi
de bloem in een schaal en maak een kuiltje. Voeg suiker, zout, rasp en ei toe.
Rasp met een grove rasp de boter erover. Of verdeel met twee messen in de bloem
tot knikkers. Met koele handen de inhoud van de schaal tussen de vingers
wrijven tot het een kruimelig geheel wordt. Voeg 1 à 2 el. water toe en vorm een
deegbal. Bestrooi een werkvlak licht met
bloem en rol het deeg uit tot het in de vorm past, zodanig dat een hoge rand
langs de wanden ontstaat. Zet de vorm een half uur in de koelkast.
1e keer
bakken bodem: verwarm de oven voor (boven- en onderwarmte) op 200
graden C. Bak de bodem 20 minuten voor. Blindbakvulling of inprikken is niet
nodig. Zet even apart tot later. Laat de oven aan staan.
Vruchtenvulling:
breng het water aan de kook en los de suiker hierin op. Voeg de kersen toe en
laat 5 minuten zachtjes koken. Laat uitlekken en vang het vocht op. Kook het
vocht in tot 2 dl. Bindt deze vloeistof met een maïzenapapje van 1 ½ el.
maïzena en beetje water tot het gekookt is tot een glad en gebonden saus. Zet
apart en laat afkoelen. Roer evt. rozenwater door kersensaus.
Romige schuimlaag:
sla de eiwitten in een brandschone kom zeer stijf. Mix de eidooiers met de
suiker tot het licht en schuimig wordt. Roer de maïzena, snuf zout en mespunt
kaneel erdoor. Leg de eiwitten op het dooiermengsel en schep met een metalen
lepel rustig erdoor.
Vullen bodem:
strooi een laagje (enkele eetlepels) broodkruim, paneermeel of panko op de
bodem van de taart. Verdeel de kersen en vervolgens de kersensaus erover. Als
laatste de schuimlaag. Zet in de voorverwarmde oven op onder- en bovenwarmte
(niet op hetelucht, dan gaart het niet goed!) en bak 30 minuten in het midden
van de oven. Controleer of de taart gaar is door een breinaald in de taart te
steken, deze moet er schoon uitkomen. Je kunt ook kijken of het schuim gaar is,
door de taart schuin te houden; als er nog vocht komt, dan nog even terug
zetten in de oven.
Na het bakken:
even laten staan, springvorm verwijderen en volledig laten afkoelen. Het is
lastig om de bodem te verwijderen, zonder de taart te beschadigen. Ik heb de
bodem van de springvorm gewoon laten
zitten. Bestrooi evt. met poedersuiker voor het serveren.
Reacties