zaterdag 25 mei 2013

Zoetzuur gevulde tomatensoep


Zoetzure tomatensoep
De zoetzure tomatensoep van de supermarkt vind ik véél te zoet. Die van de Chinees is beter, maar daar loop ik ook niet voor om! Mijn zelfgemaakte zoetzure tomatensoep is wél lekker! Daar blijf je van eten…. Lekker gevuld met spekjes (ja sorry vegetariërs), reepjes malse hamlap, paprika, bleekselderij, wortel en zoete aardappel. Bijzonder gekruid door o.a. de verse gemberwortel en zoet door palmsuiker en zuur door tamarindepasta. De palmsuiker kun je door gewone suiker (of ahornsiroop) vervangen, en de tamarindepasta (die je in elke toko kunt kopen) door limoensap.

Vegetarische versie
De rooksmaak van de spekjes kun je vervangen door een kleine hoeveelheid (begin met een mespunt), gerookt paprikapoeder toe te voegen. Het vlees vervang je door groenten naar keuze.

2e dag het lekkerst
Deze soep heb ik nu tweemaal gemaakt en is telkens de 2e dag op z’n lekkerst!

Zoetzure gevulde tomatensoep

Hoofdgerecht voor 4 personen (ruim)
Voorgerecht voor 8 personen

Benodigdheden: 
  • 2 blikken à 400 gram tomaten op sap, of verse rijpe tomaten kleingesneden
  • 1 grote of 2 kleine winterwortels, geschrapt en kleingesneden
  • 400 gram zoete aardappelen, zonder schil en kleingesneden
  • 4 stengels bleekselderij, kleingehakt
  • zoveel mogelijk groen van de bleekselderij, fijngesneden of twee handjes gesneden bladselderij
  • 1 grote rode en 1 grote gele paprika, in reepjes
  • 200 gram (biologische) spekreepjes
  • 350 gram (biologische) hamlappen, in repen
  • 1 ½ liter water
  • kruiderijen:
  • 1 à 1 ½ maattl. à 5 ml. tamarindepasta
  • 2 à 3 maattl. palmsuiker (of oersuiker, ahornsiroop of gewone (bruine)suiker)
  • 2 el. vers gerapste gemberwortel
  • 3 geperste tenen knoflook
  • 1 chilipeper zonder zaad of met zaad (naar wens)
  • 5 verse citroenbladeren (kaffir-limoenblad of djeroek poeroet bij toko)
  • evt. 2 maatel. à 15 ml. oestersaus (of neem een stukje trassi)
  • evt. enkele gedroogde stukken laos
  • zout 
Bereiding:

Bak de spekjes in een grote soeppan tot ze half uitgebakken zijn. Voeg alle groenten toe, behalve het groen van bleekselderij of bladselderij en laat even enkele minuten meebakken. Schenk het water en de tomaten erbij en roer alle kruiderijen en vlees erdoor. Laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout, evt. extra tamarinde en/of suiker. Denk eraan, dat deze soep de 2e dag milder van smaak is.

Geen opmerkingen: