Groene garnalencurry met boontjes en broccoli + zelf groene currypasta maken


De vriezer leegeten vervolg...
We zijn nog steeds bezig om de vriezer leeg te krijgen. Afgelopen zondag leverde dat een Thaise maaltijd op met garnalen (uit de vriezer). Lekker pittig door de groene currypasta…

Galangawortel/laos vers
Currypasta
De pasta kun je kant en klaar kopen. Een goed merk groene curry schijnt Mae ploy te zijn. Ik nam Blue Elephant en die kwam er bij de volgende smaaktest goed uit! De kleur van de curry wordt voornamelijk bepaald door het gebruik van groene of rode pepers.  Zelfgemaakt is natuurlijk het lekkerst. De samenstelling van curry varieert, maar bestaat veelal uit: korianderzaad (en verse wortel en/of blad en stelen), komijnzaad, trassi, pepers, ui/sjalotten, laos, knoflook, citroenblad, citroengras en limoenschil. Kijk eens bij de volgende (zeer populaire) site van een collega van mij: Kokkie Blanda. Een andere site waar je kunt kijken:  Aziatische ingrediënten.

Groene currypasta
Rooster 1 el. korianderzaad, en 2 tl. komijnzaad op matig vuur, 2 à 3 minuten in een droge koekenpan. Maal samen met 1 tl. zwarte peperkorrels fijn in en vijzel (ik gebruik een oude koffiemolen).  Mix (bijv. in een kleine keukenmachine) 2 tl. garnalenpasta/trassi met de specerijen en voeg vervolgens 8 grof gehakte groene pepers of 16 groene rawits (of minder want ze zijn heet!), 20 (rode) sjalotten, 5 cm. verse laos/galanga, 12 teentjes knoflook, 100 gram gehakt korianderblad + steel, 6 kaffir-limoenblaadjes/citroenblad, het wit van 3 stengels citroengras, 2 tl. rasp van limoen, 2 tl. zout en 2 el. olie tot de pasta/boemboe glad is. Je kunt de pasta in porties invriezen of in een brandschone pot bewaren in de koelkast.

Galangawortel/laos
Als je eens in de gelegenheid bent om de verse wortel te kopen, dan kun je daarmee een authentieke smaak geven aan Aziatische gerechten. Ik schil de laos en snijd het in schijfjes, vries het in, zodat ik altijd een voorraadje heb. Ik heb ook gedroogde laos. Die smaakt anders, maar toegevoegd aan een stoofschotel van rund- kippen-of varkensvlees (met bijv. knoflook, lichte Thaise sojasaus, ui, palmsuiker, rode pepers, stengel citroengras of stukje geraspte verse gemberwortel) is het wel erg lekker!

Variëren
Neem voor een vegetarische versie alleen groenten zoals: courgette, paprika, aardappel, zoete aardappel, snij- en sperziebonen, kousenband, okra, spinazie (op het laatste moment toevoegen), prei, ui, bloemkool, broccoli, mais, asperges, doperwten, etc.



Groene garnalencurry met boontjes en broccoli

Recept voor 4 personen

Benodigdheden: 
  • 500 verse, rauwe garnalen, darmkanaal verwijderd (snij rugzijde in en trek zwart/grijzige darm eruit)
  • 4 dl. kokosmelk
  • 2,5 dl. water
  • 1-3 el. groene currypasta (ik nam ruim 3 el.)
  • 6 kaffir-limoenblaadjes/citroenblad
  • 350 gram sperziebonen, gehalveerd
  • 250 gram broccoliroosjes en stelen
  • 2 el. vissaus
  • 2 el. limoensap
  • 1 el. rasp van limoen
  • 2 tl. palmsuiker
  • 20 gram (Thais) korianderblad, gehakt 

Bereiding:

Verwarm in een hapjespan of wok de kokosmelk met het water en voeg currypasta, limoenblaadjes en boontjes toe. Dek af met een deksel. Laat 2 minuten zachtjes koken, voeg dan de broccoli toe en laat zachtjes sudderen tot de groente tegen beetgaar aan zijn.  Laat de garnalen enkele minuten meekoken en voeg vissaus, limoensap- en schil en suiker toe en roer goed door. Strooi het korianderblad over de curry. Eet er witte rijst bij. Wij aten er dunne eiermie bij en dronken een mollige Chardonnay.

Reacties