column Lisette, 17 april 2013



Lisette

vrouw - moeder - zus - tante - docente - creatie - studie - broodbakken - groententuintje - voeding


Wat heerlijk, het lentezonnetje! Dit weekend gaan we BBQ-en met de buurtjes, werken we in de tuin en komen we bijna niet binnenshuis. We houden onze, onder glas gezaaide, raapsteeltjes nauwlettend in de gaten. Een leuk proces om met de kinderen te volgen, hoe de plantjes groter worden en straks op ons bord liggen!

Nu is het moment om raapstelen te zaaien in volle grond. Als het mooi weer is, dan kun je ze al na 4 á 5 weken oogsten! Je kunt ze zaaien tot eind augustus - begin september, maar in de zomer schieten ze wel snel door. Je kunt er meerdere keren van snijden en als de blaadjes te groot worden zijn ze minder lekker. Als er veel planten beginnen te bloeien, kun je beter alles weghalen en opnieuw zaaien.

Raapstelen hebben een pittige smaak, ze zijn rijk aan mineralen, vitamine C en ijzer. Door de vitamine C wordt het ijzer makkelijk in je lichaam opgenomen. Wel is het een nitraatrijke groente, net als: andijvie, raapkool, radijs, selderij, paksoi, rammenas, Chinese kool, postelein, bieten, kervel, spinazie, kool, venkel en waterkers. Door verhitting wordt nitraat omgezet in nitriet, het lichaam zet eveneens nitraat om in nitriet. Het beste is om niet meer dan 2x per week nitraatrijke groenten te eten. Vier keer per week een salade (als bijgerecht) telt voor één keer. En combineer een nitraatrijke groente niet met vis, schelp- en schaaldieren, zalm en makreel mag wel. Door de eiwitten in combinatie met nitriet ontstaan er schadelijke stoffen.

Het is een makkelijke groente om zelf te kweken. Je hebt er al snel plezier van, het is gezond, lekker en in verschillende gerechten te verwerken. Zaaien, water geven en oogsten… simpeler kan niet!

Na het knippen / snijden verwerk je ze het liefst gelijk. Wil je ze bewaren, dan zijn ze drie dagen houdbaar in de koelkast. Met deze hippe groente kan je alle kanten uit, wat dacht je van een zomerstamppot (rauw door aardappelpuree), een soep, roergebakken, als salade of op een boterham met kaas J.

Krijg je nu al de kriebels en wil je zaaien, maar heb je geen tuintje? Geen probleem, raapsteeltjes kun je ook in een pot planten!

Tot volgende week…

Reacties