vrijdag 1 maart 2013

Mosselchowder


Naturel mosselen zijn lekker….
Mosselen gekookt met wat prei, wortel en bleekselderij in bier of wijn. Niks mis mee en lekker makkelijk. Maar wil je eens wat anders, dan is het recept van vandaag misschien iets voor je. Bij het uitdenken van dit gerecht had ik de maïschowder van een oudere blog in gedachten. Deze schotel, een soort gevulde soep, heeft een heel andere smaak, maar heeft wel de romigheid van de aardappel- en maïschowder. Als je de pagina bezoekt, dan kun je lezen waar de chowder vandaan komt en hoe het gerecht aan zijn naam is gekomen!

Beetje oosters
De combinatie van zoete aardappel, maïs en prei en het zilte van de mosselen, garnalen en oestersaus, smaken heerlijk bij elkaar. De citroengras, knoflook, daoen salam (Indonesisch laurierblad) geven het een frisse en kruidige twist. Tenslotte brengt de crème fraîche alles samen tot een romig geheel! 

Mosselchowder

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:

  • 2 kilo mosselen
  • 200 gram gepelde en schoongemaakte reuzengarnalen
  • 500 gram zoete aardappel, geschild in blokjes
  • 350 gram gesneden prei (niet het donkergroen)
  • 150 gram maïskorrels
  • 1 rode peper, zonder zaadlijsten of zaad, fijngehakt
  • 200 gram crème fraîche
  • 300 ml. melk
  • 700 ml. water
  • 3 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • kokosolie of ander bakmiddel
  • kruiderijen
  • 1 mooie verse citroengras, gekneusd of ingesneden, buitenste bladen en droge delen eraf gesneden
  • 2 blaadjes verse of gedroogde daoen salam (Indonesisch laurierblad) of gewone laurierblad
  • 2 maattl. à 15 ml. oestersaus (neem een goede kwaliteit: liefst Lee Kum Kee, premium, verkrijgbaar bij een Chinees georiënteerde toko of evt. het merk Amoy van de supermarkt)
  • scheutje Thaïse vissaus of zout

Bereiding:

Verhit 2 el. olie en bak de prei een half minuutje mee. Voeg knoflook toe en laat even meebakken. Giet het water en de melk erbij en leg de citroengras, peper en daoen salam hierin. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes trekken. De laatste 5 minuten kunnen de aardappelblokjes en maïs erin. Vervolgens de garnalen en roer dan ook de oestersaus en de crème fraîche erdoor. Kook de mosselen hierin tot de schelpen open gaan staan. Haal de citroengras en daoen salam eruit en proef of nog op smaak gebracht moet worden met vissaus of zout.  

Geen opmerkingen: