Vegetarische hoofdgerechten voor Kerst (of een andere feestelijke dag)


Kerstmis is niet alleen vlees eten!
Dat je met Kerstmis ook lekker vegetarisch (of met vis - sommige mensen die vegetarisch eten, nemen soms een stukje vis) kan eten, laat ik zien met de recepten in deze blog! In sommige recepten worden eieren gebruikt of worden ook geschikt voor vegetariërs door enkele ingrediënten aan te passen, zoals bouillonblokjes van groenten. Wij eten 2e kerstdag altijd een vegetarisch gerecht. Meestal een lasagne met paddenstoelensaus en spinazie. Erg lekker!


Gerecht
Wat kun je verwachten?
Een vegetarisch lasagnerecept voor 8 personen boordevol groenten zoals wortel, paprika, courgette, paddestoelenmix in een romige tuinkruidensaus. Afgewisseld door spinazie en bovenop een pittige geitenkaas.

Een kruidige stoofschotel van kikkererwten, chilipepers toevoegen naar smaak. Lekker met rijst en boontjes.
Kleine burgertjes van adukibonen, met tijm, geraspte kaas, hazelnoten, wortel, ui en groene paprika. Lekker knapperig gebakken op een broodje met een beetje saus.
Kruidige rijst en linzenschotel, lekker met hardgekookte eieren.
Aubergines in een witte saus, tomaten en rode uien op smaak gebracht met salie, oregano en knoflook. Samen met pasta, zure room en pittige feta vormt het een mooi geheel.
De pittige smaak van misome of paksoi combineert goed met de romige saus.
Hardgekookte eieren in een heerlijke kerriesaus. Lekker met rijst en groenten.
De paprika’s worden gevuld met een heerlijk gekruid linzenmengsel. De sjalottensaus krijgt een bijzondere smaak door tijm en honing. De saus is een geboren combinatie bij de paprika’s. Lekker met rijst.
Spinazie met tomaten en ui, gekruid met santen, kerrie, sambal en kruidnagel. Erbij rijst en hardgekookte eieren.
Een kruidige mix van peulvruchten, geraspte kaas, rode paprika, gekruid met komijn. Gebakken tussen twee tortilla’s  in de koekenpan. Serveer met avocado/groene salade/pompoenpitten.
Bloemkool in een saus van tomaten, santen en specerijen met een gratineerlaagje van oude kaas en kokos. Bijvoorbeeld met rijst, maar ook lekker bij een gekookt aardappeltje.
Spreekt voor zich deze pittige fondue van kaas en wijn. Kan met brood, broccoli, reepjes paprika, etc.
Een goed gevulde saus met paprika, wortel, courgette, linzen, bleekselderij. Bijzondere door het meestoven van kleine zilveruitjes. Lekker met pasta of polenta!
De tortilla’s worden gevuld met een mix van surimi, koolrabi
De groene smaak van de blaadjes spinazie, de romige en volle paprikasaus, de zachte smaak van zalm afgewisseld door lasagnebladen. Dit is één van mijn favoriete gerechten (en van mijn man en dochter).
Een gevulde soep die smaakt naar de zee! Met mosselen, vis, grote garnalen en krielaardappeltjes. Deze maaltijdsoep eet zo gezellig!
Knapperige bladerdeeg gevuld met zalm, roomkaas en spinazie. Met accenten van bosuitjes en sinaasappelrasp. Een erg mooi gerecht!
Met dit gerecht heb ik een wedstrijd gewonnen. Een heel gemakkelijk recept van sappige kabeljauwhaasjes met een romige saus op smaak gebracht met zilte kappertjes.
Mosselen overgoten met een romige kerriesaus. Zo lekker!
Bestel een grote poon en marineer deze met het kruidenmengsel en rooster in de oven. Mmmm.

Verder selecteerde ik deze gerechten voor jou:
  1. Zoek je iets bijzonders? Deze geroosterde bietjes met freekeh ziet er niet alleen mooi uit, maar smaakt fantastisch!
  2. Dit bijgerecht van zoete aardappel en gewone aardappel wordt in de oven gegratineerd met een topping van speltvlokken en panko
  3. Deze Italiaans gekruide tarte tatin met krieltjes, zongedroogde tomaatjes en boerenkaas is écht lekker! Ook een leuk bijgerecht!
  4. Knapperig gebakken pannekoekjes van zoete aardappelen met sjalotjes en gekruid met geurige kerrie.
  5. Deze hummus ziet er spectaculair uit door de rauwe rode biet. En smaakt ook nog een geweldig! Een perfect voorgerecht met reepjes groenten, pita- of desembrood om te dippen
  6. Deze extra krokante pizza maak je van Zeeuws bloem. Beleg de pizza met een van de vegetarische combinaties. Succes verzekert!
  7. Een maaltijdsalade met krokant gebakken tofureepjes en een heerlijk romige sambaldressing (een van mijn favorieten).
  8. Vul aubergines en paprika's met een kruidig mengsel van o.a. noten, spinazie en harissa. Zo lekker!
  9. Deze aardappelpuree met een volle botersmaak en met gepofte en gekonfijte knoflook is verrukkelijk! Een mooi bijgerecht.
  10. Adukibonen zijn zoetig en passen goed als vulling in paprika's met groenten, amandelen, mosterd, knoflook en verschillende kruiden.
  11. De salade heeft beetgare sperziebonen, krieltjes en wordt gemengd met lekker krokant gebakken broodkruim.
  12. Dit klassieke Indiase gerecht van gekruide dhal (linzen) is altijd goed! De bijzondere spinaziesalade met o.a. amandelen, abrikozen en ui, smaakt er geweldig bij!
  13. Dit is even andere hutspot! De rozemarijn, salie en knoflook maakt het een bijzonder smakelijk gerecht.

Reacties

Anoniem zei…
Vegetarische,met vis??????
Irene kookt zei…
Vegetariërs zijn er in allerlei varianten. Uiteraard is er het basisbeginsel dat plantaardig wordt gegeten. Daarnaast wordt er (door sommigen) gekozen voor niet plantaardige producten zoals melk, eieren of vis- en schaalproducten.