Stoof van rundvlees met heerlijke saus (reprise)


Reprise van heerlijk stoofvlees!
Sommige recepten die Irene kookt plaatst, zijn heel succesvol en worden duizenden keren bekeken (zoals kipragout ruim 8.000 x). Terwijl een aantal recepten heel erg achterblijven. Het recept van vandaag is zo'n gerecht. En dat is heel jammer, want ik heb het 2 jaar geleden voor het eerst gekookt en vond het direct een winnaar! Sindsdien heb ik het nog vele malen gekookt en iedereen vindt het altijd zalig.

Venkelzaad en oestersaus?
Laat je niet misleiden door de kruiderijen van venkelzaad en oestersaus. De smaken hiervan komen in de uiteindelijke saus helemaal samen en het gerecht smaakt zeker niet naar vis of oester of alleen venkelzaad.

Goed recept voor als er veel mensen komen eten...
Met de kerst 2010 heb ik het gemaakt als hoofdgerecht voor 16 personen, met romige polenta en sperziebonen. Je laat een dag van te voren (of langer en vriest het in) het vlees enkele uren heel zachtjes sudderen. Door de jus op hoog vuur, zonder het vlees, helemaal in te koken, krijg je een heerlijke saus met een volle en diepe smaak. Wij dronken er een rode Shiraz bij (Lourensford 2009, Zuid Afrika) en dat combineerde erg goed. 

De sperziebonen had ik vooraf beetgaar gekookt en vlak voor het serveren met een paar klontje boter in de magnetron warm gemaakt. De polenta heb ik ook vooraf gemaakt en vlak voor het eten op het vuur warm gemaakt en met extra melk romig en zacht geroerd (spieren gebruiken of neem evt. een mixer!)

Variëren met bijgerechten
Eergisteren hadden wij eters en maakte ik romige en smeuïge aardappelpuree en kookte ik een in kleine dobbelsteentjes gesneden kleine knolselderij in een beetje melk gaar en mengde door de puree. Schep in een ovenschotel en bestrooi met panko (Japanse brood/paneermeel) gemengd met belegen geraspte kaas. Een half uurtje op 200 C in de oven.

Ook lekker met gekookte venkel, sperziebonen, broccoli, asperges, witlof, etc. Erbij gekookte rijst, polenta, aardappelpuree, pasta, gnocchi, etc.

Stoofrundvlees met heerlijke saus

hoofdgerecht voor 4 personen, buffetgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:
  • 750 gram-1 kilo (biologische) rib- of sucadelappen op kamertemperatuur, in reepjes
  • 4 sjalotten, in reepjes
  • 2 handjes vol gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) of gemengde gedroogde paddenstoelen (liggen in de meeste supermarkten, vaak op de groenteafdeling in zakjes of bakjes)
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 2 maat el. à 15 ml. oestersaus (bijv. Lee Kum Kee, uit toko)
  • 1 maattheelepel 5 ml. venkelzaad
  • 2 glazen soepele rode wijn
  • 600 ml. niet te zoute runderbouillon (mag van tablet, maak het dan niet te sterk)
De vleesreepjes in drie delen bruin bakken (ik nam eendevet) en in een stoofpan bijeen voegen. De porcini/paddenstoelen even afspoelen. De wijn mengen met de hete bouillon en bij het vlees schenken. De porcini, oestersaus, knoflook, venkelzaad en sjalotten toevoegen. Op een sudderplaatje tegen de kook aan gaar stoven in ca. 2-3 uur. Kan ook in de oven op 120 graden C (slow cooked).

Haal alle vaste bestanddelen uit de saus en laat de saus ca. 10-15 minuten op hoog vuur inkoken tot ca. 1/3 is overgebleven. Schep het vlees weer in de pan en breng op smaak met vers gemalen peper.
Waarschijnlijk heeft de saus verder geen zout nodig (als de bouillon van een tablet is gemaakt), maar proef even voor de zekerheid. 

Reacties